Dilema Jiřího Pospíšila: Přidá se ke Kalouskovi, nebo ke Starostům? Připadám si jako dítě při rozvodu, lamentuje

15.02.2017 22:03

Jedním z těch politiků, kteří vážně uvažují o prezidentské kandidatuře, je europoslanec Jiří Pospíšil. Zda bude skutečně kandidovat na hlavu státu, má Pospíšil oznámit do června. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Dilema Jiřího Pospíšila: Přidá se ke Kalouskovi, nebo ke  Starostům? Připadám si jako dítě při rozvodu, lamentuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Pospíšil kandidoval do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09 a STAN. Protože se spojenectví zmíněných stran rozpadlo, musí se znovu rozhodovat, kam se jako politik zařadí, upozorňuje server.

Když tento týden Starostové a nezávislí pořádali tiskovou konferenci k evropské směrnici o držení zbraní, připojil se k ní i Pospíšil. A to i přesto, že na společnou kandidátku do Evropského parlamentu jej vyslala TOP 09 – stejně jako dalšího europoslance Luďka Niedermayera.

Celý text je ZDE

„Oba jsme sice za TOP 09, ale protože Luděk má na směrnici ohledně držení zbraní jiný názor než já, tak jsem šel na tiskovou konferenci STAN. Mám totiž stejný názor jako europoslanec za STAN Stanislav Polčák,“ vysvětloval Pospíšil, který je nestraníkem.

Jak pro vedení STAN, tak TOP 09 je ale podle serveru Pospíšil hodně žádaným „zbožím“, protože průzkumy veřejného mínění i volby opakovaně potvrzují Pospíšilovu velkou popularitu. Politik ale zatím nechce říct, ke komu se přidá.

„Považuji za férové věnovat se oběma subjektům, protože jsem kandidoval na jejich kandidátce a slíbil jsem oběma spolupráci,“ odpovídá Pospíšil a svou situaci přirovnává k rozvodu rodičů. „Cítím se jako po rozvodu, chci mít s oběma co nejlepší vztahy. Jsou to dva rodiče a záleží na tom, který chce mou podporu. Když budou chtít, abych s nimi spolupracoval a jezdil například na besedy či přednášky, rád to udělám,“ říká Pospíšil a připomíná, že v kampani do loňských krajských voleb takto podpořil TOP 09.

Zda bude kandidovat na prezidenta, bude prý záležet na tom, jací budou protikandidáti Miloše Zemana. Počítá totiž s tím, že Zeman bude kandidovat. „Byl bych strašně rád, kdyby se proti Miloši Zemanovi našel kandidát, který bude hodnotově jiný než on a bude mít šanci na úspěch. Pokud tady takový kandidát bude, tak bych ustoupil, protože by má kandidatura takovému člověku ubrala hlasy. To by mě mrzelo, nemělo by to smysl,“ tvrdí Pospíšil. Rozhodnout se chce do června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…