Diplomat Kmoníček nabízí jasné rady, jak se postavit uprchlické krizi. Tady jsou

24.07.2015 21:00

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, Hynek Kmoníček, pro server Dotyk.cz uvedl, že migrace je hybatelem dějin. „Současná vlna uprchlíků a nelegálních migrantů je pro Evropu a její politické vůdce zcela zásadní výzvou,“ řekl.

Diplomat Kmoníček nabízí jasné rady, jak se postavit uprchlické krizi. Tady jsou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Podle Kmoníčka představuje fenomén uprchlíků pro Českou republiku nepříjemné připomenutí skutečnosti, že před globálním světem nás naše pohraniční hory a hvozdy nedokážou uchránit. „Chtě nechtě si musíme připustit, že jsme jeho součástí,“ uvedl. 

„To, že je debata o přílivu migrantů do Evropy vyhrocená a polarizovaná, je naprosto pochopitelné. Migrace byla vždy jedním z hlavních hybatelů lidských dějin,“ zkonstatoval s tím, že velké migrační vlny byly v minulosti nezřídka provázeny rozpadem ustanoveného řádu. „Na druhou stranu, migrace stála velmi často na mýtickém počátku národních dějin,“ doplnil. Zároveň podle něj nemusí být následky migrace vždy fatální. 

  • Původní text ZDE

„Některé migrační vlny byly jednoznačným přínosem pro obě strany – jak pro příchozí, tak pro stávající obyvatele. Zpravidla se ovšem jednalo o migraci, která byla řízená a měla omezený rozsah,“ uvedl s tím, že státy a národy se jinak migraci vehementně bránily, například asijské státy se vždy zavíraly do naprosté izolace, stejně tak Američané.

„Evropané nyní stojí před těžkým úkolem proměnit živelnou a potenciálně nebezpečnou migraci v migraci řízenou a prospěšnou. Nejedná se o nemožný úkol,“ podotýká Kmoníček. Podle něj pouze stačí tvrdě zasáhnout proti kriminálním živlům tyjícím z migrace a nekompromisně rozlišovat mezi azylanty prchajícími před pronásledováním a ekonomickými migranty.

„V dlouhodobém horizontu však bude především nutné stabilizovat situaci v zemích původu uprchlíků,“ doplnil s tím, že bychom se neměli vyhýbat ani azylovým řízením mimo území EU, které by ušetřilo stovky lidských životů.

Jak Kmoníček dodává, je zcela namístě pomoci státům, které jsou kvůli své poloze výrazně zasaženy vlnou uprchlíků. „Nezapomeňme, že do pohybu se mohou dát i statisíce Ukrajinců, z nichž mnozí by nepochybně hledali útočiště právě v České republice,“ uzavírá Kmoníček radami pro Česko. Podle něj budeme zcela jednoznačně muset přijmout několik stovek uprchlíků – na našem území již ostatně dle jeho názoru stovky tisíc cizinců žijí a negativní dopady v oblasti kriminality či nezaměstnanosti jsou neprůkazné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…