Dlouhý do čela? Exministr a šéf HK může dostat světovou funkci

29.06.2020 8:34

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) láká ekonoma a prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého natolik, že by chtěl být jejím generálním tajemníkem. Ministerstvo zahraničních věcí jej v tom podporuje. A tak resort i Dlouhý rozjeli kampaň. Píše o tom server Lidovky.cz.

Dlouhý do čela? Exministr a šéf HK může dostat světovou funkci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Organizace reprezentuje 36 zemí. Svého tajemníka začne vybírat v září, výběr skončí na jaře příštího roku. Jde o první volbu po 14 letech, kdy se stal generálním tajemníkem mexický ekonom Ángel Gurría. Ten nyní zamíří do starobního důchodu.

Česko poprvé od doby, kdy se před 25 lety stalo členskou zemí, nechce zůstat stranou. Vláda se tak v březnu rozhodla nominovat právě ekonoma Vladimíra Dlouhého a zároveň uložila ministrovi zahraničních věcí a dalším členům kabinetu zahájit volební kampaň.

„Na podpoře Vladimíra Dlouhého začalo MZV pracovat a v současnosti je vše v přípravné fázi,“ uvedla na dotaz LN mluvčí MZV Mariana Wernerová. Dlouhý svoji kampaň, kterou podle informací Lidových novin rozjíždí, nechal bez reakce. 

„Po stránce politické i profesní je Vladimír Dlouhý na funkci generálního tajemníka významné organizace, jako je OECD, velmi vhodným kandidátem,“ poznamenal pro Lidové noviny k volbě bývalý velvyslanec při OECD Karel Dyba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…