Dluh za výživné 33 tisíc, odměna exekutora 42 tisíc. A k tomu dům do exekuce...

24.08.2020 11:00

„Až v nadcházejících volbách půjde někdo z tři čtvrtě milionů lidí odevzdat svůj hlas, měl by si vzpomenout, kdo a za kolik stříbrných jim a jejich přátelům bodá nůž do zad, aby se z exekuční pasti nikdy nevyhrabali," upozornil právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský. A právě horentní počet lidí v exekucích vedl ParlamentníListy.cz k mapování některých osudů.

Dluh za výživné 33 tisíc, odměna exekutora 42 tisíc. A k tomu dům do exekuce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dlužník za hrobové místo

Dodejme ještě, co dalšího Závodský uvedl. „Zhruba tři čtvrtě milionu občanů je ve velmi složité situaci, probíhá u nich exekuce. To se dá lehce či složitě řešit, ve většině případů by se mělo řešení za přispění všech zúčastněných najít. Kritická situace je ovšem u půl milionu z těchto dlužníků. Ti už mají tři a více exekucí a řešení se bude hledat opravdu složitě.

Faktorem, který řešení fakticky znemožňuje, je perverze českého právního řádu, podle níž každou exekuci na jednoho povinného (dlužníka) může řešit jiný exekutorský úřad. Exekutoři se pak předhánějí v tom, kdo bude brutálnější a bezohlednější. Kromě toho je logické, že když pět pohledávek vymáhá pět exekutorů, nabíhá pět nákladů řízení."

A právě u jednoho takového případu se naše redakce pozastaví dnes.

Upozornil nás na něj čtenář Vladimír Prokop, který neměl s uveřejněním svého jména problém.

„Pomáhal jsem dvěma kolegům v práci vybabrat se z pozice postiženého exekucí. Dostali se totiž do takové spirály, že měli problém splácet úroky, o samotné výši dluhu ani nemluvě. Jeden z nich měl dokonce takové potíže, že i když splácel, hrozila mu exekuce bytu," uvedl inženýr Prokop. Jak mu nakonec pomohl?

„Složili jsme se na něj, protože se jednalo o rozumnou a přijatelnou částku kolem 25 tisíc korun. Úroky a další náklady s tím spojené ovšem šplhaly jednou tolik, což mi hlava nebere," podotýká.

„Druhý kolega naštěstí vše a včas splatil. Měl štěstí, že mu exekutor bral telefon, což je běžný postup, kdy to ti lidé schválně nechávají zvonit a nechtějí komunikovat. Když už to vzal, byl velice arogantní, sám jsem ten hovor slyšel," dodává pan Vladimír. Byl to on, kdo nás také upozornil na fakt, že řada úroků a dalších sazeb spojených s exekučním řízením často přesahuje původní dlužnou částku.

Jako důkaz poslal odkaz dalšího z postižených.

„My měli dluh na výživném 33.000 korun, odměna exekutora byla 42.000 korun. Vše bylo zaplacené, platíme běžné výživné na jeho účet, a přesto máme od něj dům v exekuci s následným prodejem. Už jsme dávali podnět na exekutorskou komoru, zatím jede řízení," upozornila na stránkách PomocExekuce.cz paní Pavla v květnu letošního roku. V jejím případě byla řeč o exekutorovi Juraji Podkonickém. „Ano, dovolat se mu je marná snaha, když jsem šla přímo na jeho adresu, kde by měl být, vyřizovala to za něj jeho asistentka," uvedla další.

A právě v souvislosti s exekucemi zní nejčastěji návrh hnutí SPD. To dlouhodobě bojuje proti takzvaným exekučním mafiím a prosazuje zestátnění exekutorů a konec lichvy. SPD také navrhuje, aby mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, a nikoliv nejprve náklady a úroky, jako je tomu v současnosti.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí
Zmíněný návrh rovněž ruší placení úroků z úroků z prodlení, neboť tyto považuje za zcela nemorální. Do dalšího čtení ve Sněmovně již prošel návrh na místní příslušnost (teritorialitu) exekutorů, který ukončí byznys s dluhy. SPD taktéž navrhuje zastropování roční procentní sazby nákladů (RPSN) u půjček jako nástroj pro boj s lichvou. Právě lichvářské praktiky jsou přitom prvním krokem, jak se dostat do dluhové pasti. Zastropování RPSN navíc platí ve většině zemí EU.

Exekuce spočívá většinou ve vymožení peněžité částky od povinného (dlužníka) pro oprávněného (věřitele), případně v donucení ke splnění jiné povinnosti. Jako vykonávací řízení tedy sleduje realizaci toho, co bylo shledáno právem v řízení nalézacím, jestliže poté nedošlo k dobrovolnému plnění ze strany povinného. Mezi nalézacím a vykonávacím řízením však neexistuje bezprostřední návaznost, exekuční řízení je samostatný druh civilního procesu se specifickými procesními zásadami a instituty, v jehož průběhu navíc vznikají nové hmotněprávní vztahy. Vždy ale musí nejdříve proběhnout řízení nalézací, jehož výsledkem musí být vykonatelný exekuční titul a teprve v případě dobrovolného nesplnění takto nalezeného a oprávněnému přiznaného práva vůči povinnému lze podat návrh na zahájení exekuce. Bez návrhu oprávněného nelze vykonávací řízení zahájit.

„Dnes, když má někdo deset černých jízd, tak zaplatí desetkrát pokutu, kterou dostane dopravní podnik. Ale k tomu se sečtou další poplatky, za každou pokutu zvlášť, a ty jsou nyní minimálně zhruba 20 tisíc korun. Takže exekutor a právník si rozdělí 200 000 korun. Tahle praxe je naprosto bez logiky a drobné dlužníky naprosto ničí. Neprofituje přitom na nich ani věřitel – ten naopak doplácí,“ popisoval Tomio Okamura dřívější realitu pro ParlamentníListy.cz.

Tehdejší moc exekutorů podle něj ukazuje i neprosazený, ale prosazovaný nápad Jiřího Pospíšila, že by třeba exekutoři k exekuci vůbec nemuseli potřebovat svolení soudu. To už bylo moc i na jeho tehdejší vládní kolegyni, vicepremiérku Karolínu Peake.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…