Závodský: Placené bodání do zad dlužníkům

19.08.2020 4:31

Až v nadcházejících volbách půjde někdo z tři čtvrtě milionů lidí odevzdat svůj hlas, měl by si vzpomenout, kdo a za kolik stříbrných jim a jejich přátelům bodá nůž do zad, aby se z exekuční pasti nikdy nevyhrabali.

Závodský: Placené bodání do zad dlužníkům
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

Jako v mnoha dalších textech si dovolím na úvod shrnout čísla stran počtu exekucí a exekuovaných. Zhruba tři čtvrtě milionu občanů je ve velmi složité situaci, probíhá u nich exekuce. To se dá lehce či složitě řešit, ve většině případů by se mělo řešení za přispění všech zúčastněných najít. Kritická situace je ovšem u půl milionu z těchto dlužníků. Ti už mají tři a více exekucí a řešení se bude hledat opravdu složitě.

Faktorem, který řešení fakticky znemožňuje, je perverze českého právního řádu, podle níž každou exekuci na jednoho povinného (dlužníka) může řešit jiný exekutorský úřad. Exekutoři se pak předhánějí v tom, kdo bude brutálnější a bezohlednější. Kromě toho je logické, že když pět pohledávek vymáhá pět exekutorů, nabíhá pět nákladů řízení.

V instituci, jež nese název tohoto serveru, tedy v parlamentu, leží už nějaký ten rok návrh zákona, jenž má řečenou úchylku z právního řádu naší země odstranit. Jenomže tento návrh se stále odkládá, analyzuje a zkoumá a nedaří se jej v legislativním procesu posunout. Když se před pár týdny znovu objevil na pořadu jednání jednoho z výborů, defilovali v sabotážních projevech poslanci vládního hnutí ANO jako apoštolové na Staroměstské radnici. Když jsem se s jedním z poslanců, resp. poslankyní, Babišova politického seskupení bavil, proč to sabotují, označila jako hlavního odpůrce přijetí změn ve prospěch likvidovaných dlužníků Jaroslava Faltýnka. 

Vzniká legitimní otázka, proč se Faltýnek, namočený do bezpočtu kriminálních prasečin, namáčí ještě do škození nejchudším. Veřejné zdroje a mediální zprávy mluví jasnou řečí, ten člověk se neštítí ničeho. Milý místopředseda ANO Faltýnek i jeho nezdárný synáček uzavírá lukrativní kšefty s jedním z největších exekutorů Dalimilem Mikou. Mika se považuje za přítele Faltýnka a sponzoruje vládní hnutí Stoka, resp. ANO, přičemž je pojí řada dalších vazeb.

Až v nadcházejících volbách někdo z tři čtvrtě milionů lidí a jejich pár milionů příbuzných a přátel půjde odevzdat svůj hlas, měl by si vzpomenout, kdo a za kolik stříbrných jim a jejich přátelům bodá nůž do zad, aby se z exekuční pasti nikdy nevyhrabali.

Převzato z profilu.

JUDr. Ondřej Závodský, Ph.D.

  • BPP
  • Kandidát do Senátu ve volebním obvodu Kladno v r.2020
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Ondřej Závodský, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice