Dnes v 8 večer tleskejte z oken, vyzývá Milion chvilek

18.03.2020 7:08

Jak jsme již informovali, moderátor a publicista Petr Ludwig natočil video, ve kterém apeluje, že roušky by venku měli nosit všichni. Toto video s velkým úspěchem šíří Milion chvilek pro demokracii. Ludwig pak své argumenty rozvedl v DVTV. Zmínil i návod z Číny a dodal, že nechápe, proč si Babiš nebere roušku do vysílání. A Milion chvilek pro demokracii chce zdravotníkům poděkovat. Potleskem z oken.

Dnes v 8 večer tleskejte z oken, vyzývá Milion chvilek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Petr Ludwig nabádá k nošení roušek

Ludwig na začátek uvedl, že letěl letadlem z USA a byl v něm jediný, kdo měl respirátor. „To mě docela vyděsilo, a když si člověk dohledá ty studie, tak zjistí, že to opravdu pomáhá. Tak jsem o tom natočil video a snažil jsem se inspirovat právě co nejvíc lidí, aby to šířili. Aby roušky nosili všichni,“ zdůvodnil v interview, proč natočil velice sdílené video.

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí

Dodal, že se mu velice líbí myšlenka – „já chráním tebe, ty chráníš mě“. A zopakoval, že rouška částečně chrání i toho, kdo ji nosí, i když ty, kdo jsou okolo přeci jen více, alespoň podle studií. Roušku venku prý nosí pořád.

Z materiálů, které dobře chrání, jmenoval např. nanovlákna v lyžařských šálách, popřípadě klasickou bavlnu. „Já pod tím videem mám přímo odkaz z oficiálních čínských médií, kde doporučují tu roušku ušít i s takovým propracovanějším plexisklem. Mám tam několik návodů, jeden je opravdu z Číny, který je asi nejúčinnější, ale samozřejmě pokud člověk jde ven a vezme si pouze šálu, tak je to lepší než nic.

Rozdíl mezi podomácku vyrobenou rouškou a lékařskou je dle Ludwiga v nejhorším případě až o 50 % menší efektivnost. „Ale ta studie, kterou jsem četl, jež je tam taky odcitovaná, říká, že ta normální bavlněná rouška dokáže vychytat nějakých 50–60 %. 90 % dokáže třeba kvalitnější materiál. A 95 % dokáže ta profesionální, ta N95, která je certifikovaná,“ argumentoval Ludwig s tím, že řešení není dokonalé, ale je dostačující.

Podle Ludwiga je úspěch, že Andrej Babiš přiznal, že roušku nosí. „Sice nechápu, proč si ji nebere do vysílání, ale to už je asi jiná diskuze,“ poznamenal. Jako poslední komentoval moderátor a publicista možnost, že by vláda nošení roušek přikázala. „Myslím si, že v téhle fázi by to mohlo zbrzdit ten strmý růst, protože když se podíváte na ta data, tak my máme strmější růst, exponenciální, než třeba v Itálii. Takže pokud nechceme na tom být za 14 dní, jako je aktuálně Itálie, tak bych se přikláněl k tomu, aby nařízení vlády bylo nosit roušky povinně ve společnosti,“ vyslovil se Ludwig pro státní posvěcení jeho apelu.

V mezičase kromě výzev k nošení roušek chce Milion chvilek pro demokracii přispět i jinak. Chtějí poděkovat pracovníkům ve zdravotnictví. K nápadu se inspirovali ve Španělsku. „V sobotu večer obyvatelé španělského Madridu z oken zatleskali pracujícím ve zdravotnictví, tak aby jim společně z bezpečné vzdálenosti vyjádřili podporu a hlavně díky,“ informoval spolek.

„Pojďme i my vyjádřit poděkování minutovým potleskem, aby i naši zdravotníci a zdravotnice věděli, že nám na nich záleží a že jim alespoň takto symbolicky posíláme díky,“ vyzval Minářův spolek. „Ve STŘEDU 18. března ve 20:00. Potleskem zároveň děkujeme i všem dalším hrdinům a hrdinkám těchto dní, jako jsou hasiči, policisté a policistky, řidiči a řidičky, prodavači a prodavačky a mnoho dalších, kteří často bez základních ochranných pomůcek nasazují své zdraví, abychom to společně dobře zvládli,“ píše spolek se srdíčky. A vyzývá, aby si tleskání v ulicích lidé natočili na telefon a také sdíleli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…