Dneska politika není o demokracii, vypálil v ČT pražský radní

07.06.2017 19:25

Radní Prahy 1 pro bezpečnost a prevenci kriminality Ivan Solil (ČSSD) ve středečním Interview ČT24 usedl proti moderátorce Zuzaně Tvarůžkové a rozpovídal se k antikonfliktním protikuřáckým týmům. Prahu 1 prý zákaz kouření v restauracích vůbec nepotěšil. V souvislosti s kouřením došlo i na prezidenta Zemana.

Dneska politika není o demokracii, vypálil v ČT pražský radní
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Ivan Solil má za to, že zákaz kouření v restauracích je obvyklý v okolních zemích, takže je v pořádku, že ho máme i v České republice. Ale samotnou Prahu 1 protikuřácký zákon ani trochu nepotěšil.  

„Pro Prahu 1 to zatím moc přínosné není. My jsme to nepřivítali s žádnou velkou radostí, protože jsme předvídali, že to bude problém,“ uvedl Solil bez obalu hned na úvod.

Na Praze 1 se prý investovaly velké investice do odhlučnění vnitřních prostor, ale tyto investice teď přicházejí jaksi vniveč, protože kuřáci se teď drží venku a občas hlučí a to je především v noci problém. Lidé, kteří bydlí kolem, mají právo se vyspat a na hluk si stěžují. Praha 1 podle Solila občas ve 3 ráno připomíná „poloválečnou zónu“.

Konfliktní tým byl zřízen proto, aby na Praze 1 zklidňoval situace. Mohla by to sice dělat i městská policie či státní policie, ale strážci zákona mají podle Solila své práce dost. Musí se potýkat s drogově závislými, s krádežemi a tak podobně. Na Prahu 1 je přitom k dispozici jen 30 strážníků, kteří zkrátka nemohou stihnout všechno.

Pro pana prezidenta Miloše Zemana, který má povoleno kouřit v leteckém vládním speciálu, má však Solil také pochopení. Jako bývalý kuřák, který také létal letadlem, ví, že kuřáci během letu trpí. „Třeba by se pan prezident trápil tolik, že by to mohlo mít negativní vliv na jeho zdraví, tak mu udělili tuhle výjimku. Já to nechci soudit. Je to pan prezident a ten by měl mít nějaká privilegia, i když je to otázka, jestli to má být zrovna tohle privilegium,“ poznamenal Solil.

Posléze pochválil Hrad, že chrání Chrám sv. Víta. Jistěže lze namítnout, že fronty před Hradem představují jisté riziko, ale je to stejné riziko jako u front na letišti, a na ty si lidé také zvykli.

Nakonec došlo i na politické spory uvnitř pražské ČSSD. Sporů, které se tu odehrávají, je prý Solilovi líto. „Dneska ta politika není o demokracii a o výměně názoru, dneska je to o tom, kdo má větší sílu a ne sílu argumentační,“ posteskl si radní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…