Dnů NATO v Mošnově se letos zúčastní 16 zemí

10.09.2014 16:52

Šestnáct zemí bude mít své jednotky na letošních Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády České republiky, které se uskuteční 20. a 21. září na letišti v Mošnově na Novojičínsku. Návštěvníci například uvidí poprvé v Česku finské letectvo, které předvede dynamickou ukázku nadzvukových bojových letounů F-18 Hornet. Novinářům to dnes v Ostravě řekl předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem podniku, Zbyněk Pavlačík. Akci navštíví i prezident Miloš Zeman.

Dnů NATO v Mošnově se letos zúčastní 16 zemí
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Novinkou v koncepci akce, která se letos koná počtrnácté, je, že každý rok se jeden ze států stane takzvanou speciální partnerskou zemí. „Od toho si slibujeme jednak zvýšení atraktivity pro návštěvníky, protože tyto země by se prezentovaly v daleko širším spektru, a taky je to možná zajímavé i pro ty země samotné odprezentovat, čím vším vlastně disponují,“ řekl Pavlačík.

První partnerskou zemí se letos stane Polsko. Podle předsedy Jagella 2000 k tomu byly dva důvody. „Jednak je to naše společné, letos patnácté výročí vstupu do Severoatlantické aliance a za druhé Polsko bylo vůbec první zemí, která se zúčastnila už prvního Dne NATO v roce 2001,“ řekl Pavlačík.

Polsko podle něj v Mošnově bude mít nebývalé zastoupení. „Předvede tady všechny svoje druhy nadzvukových letounů, své taktické letectvo, strategické letectvo, vrtulníky a také vozy svých speciálních sil plus určitě velkým lákadlem bude i dynamická ukázka polského těžkého bojového tanku Leopard,“ řekl Pavlačík.

Poprvé v Evropě bude předveden americký konvertoplán

Efektní stroje budou k vidění i ve statické části. Jako první civilisté v Evropě například lidé v Mošnově na vlastní oči uvidí americký konvertoplán CV-22B Osprey, který v sobě spojuje vlastnosti vrtulníku a dopravního letadla.

„Určitě bych taky upozornil na velice výjimečnou příležitost vidět všechny tři druhy švédských nadzvukových letounů Draken, Wiggen a český Gripen, které spolu historicky poprvé poletí v rámci sobotního i nedělního zahajovacího průletu,“ řekl Pavlačík.

Dny NATO doprovází i některé neveřejné akce

Připomněl, že Dny NATO doprovází i řada neveřejných akcí. Nejdůležitějšími z nich budou Mezinárodní supersonická konference o budoucnosti nadzvukového letectva, Evropská konference k problematice informační kriminality a oficiální jednání politických ředitelů ministerstev obrany členských států NATO.

Prezident akci navštíví v neděli 21.září

Poradce českého prezidenta Vlastimil Picek řekl, že Miloš Zeman akci navštíví v neděli 21. září a velice se na to těší. „Spojí to s dalším následným programem v moravském regionu, návštěvou Zlínského kraje,“ řekl Picek. Doplnil, že prezident si bude chtít prohlédnout statické ukázky a také se setkat s občany, zástupci bezpečnostních složek i s představiteli regionu. Pavlačík řekl, že to bude první návštěva hlavy státu na Dnech NATO.

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR představují vojenskou a leteckou techniku, bezpečnostní a záchranářské složky ve statických i dynamických ukázkách. Akce, na kterou je vstup zdarma, má tradičně vysokou návštěvnost. V roce 2012 tam za dva dny přišlo 208 000 diváků, loni jich při horším počasí bylo 145 000.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…