Do ČR přiletí Švédská ministryně jednat o dalším osudu gripenů

20.09.2012 18:53

V pátek večer přiletí do Ostravy švédská ministryně obrany Karin Enströmová. Se svým českým protějškem Alexandrem Vondrou bude jednat o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen v českém vojenském letectvu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Od začátku roku, kdy obrana doporučila vládě jednat se Švédskem o prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček, jde o první oficiální schůzku obou ministrů.

Do ČR přiletí Švédská ministryně jednat o dalším osudu gripenů
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Enströmová bude s Vondrou jednat v noci na sobotu o podmínkách případného pokračování švédských gripenů ve výzbroji české armády. Jednání se uskuteční v předvečer Dnů NATO, při nichž se na letišti v Mošnově gripeny představí fanouškům letecké techniky. Podle informací ČTK odletí švédská ministryně obrany z Česka v sobotu dopoledne.

Švédsko by nemělo na ČR tlačit, míní Nečas

Pronájem 14 gripenů skončí v roce 2014. Vláda tak již jedná o budoucnosti českého nadzvukového stíhacího letectva. V polovině roku označil předseda vlády Petr Nečas (ODS) švédský přístup za nevstřícný. Zároveň uvedl, že ČR sice bude do konce listopadu jednat o prodloužení pronájmu gripenů, zároveň však ke stejnému termínu připraví podklady pro případný tendr, do kterého by se mohli přihlásit i další výrobci letecké techniky.

Vláda v únoru rozhodla, že se před vypsáním otevřeného tendru ještě pokusí vyjednat se švédskou stranou pokračování pronájmu na několik dalších let do doby, než se zlepší ekonomická situace a bude možné otázku stíhacího letectva definitivně vyřešit. Podle Nečase není Švédsko v situaci, kdy může tlačit na českou vládu.

Pronájem za necelých 20 miliard

Ministr obrany Vondra dříve uvedl, že ČR není v situaci, kdy by neměla na výběr. Jeho někdejší první náměstek Jiří Šedivý zase ČTK řekl, že je možná varianta vypsání nového výběrového řízení na ochranu vzdušného prostoru nadzvukovými stíhačkami.

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…