Do České republiky zřejmě přiletí prvních 30 uprchlíků z Iráku

07.01.2016 16:35

Do Česka zřejmě na konci ledna přiletí první skupina zhruba 30 křesťanských uprchlíků z Iráku. Po příletu projdou několikadenním přijímacím řízením v uprchlickém zařízení v Zastávce u Brna. Pak budou nejméně půl roku bydlet v Jihlavě, kde se budou učit jazyk a projdou dalším integračním procesem. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce Nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl. Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí.

Do České republiky zřejmě přiletí prvních 30 uprchlíků z Iráku
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince vláda. Na jejich přesídlení se bude podílet Nadační fond Generace 21, a to i finančně. "První skupina uprchlíků zamíří do ČR pravděpodobně v poslední dekádě měsíce ledna. Přesné datum není v tuto chvíli určeno, nadační fond zvažuje jak možnost přepravy komerční linkou, tak pronájem leteckého speciálu," uvedl v tiskové zprávě Frýdl.

V dalších týdnech by pak měly postupně přijet další skupiny. Integrační proces bude u všech stejný. Nejprve podstoupí přijímací řízení, pak integrační fázi v různých českých městech, která potrvá nejméně šest měsíců. "Veškeré náklady, včetně ubytování, hradí nadační fond a jeho partneři," podotkl Frýdl. Až uprchlíci získají azyl, tak se budou moct ucházet o práci nebo se přestěhovat do jiných míst v Česku. "S jejich přijetím a začleněním také budou pomáhat jednotlivé křesťanské komunity v příslušných místech," doplnil Frýdl.

První skupina běženců bude zahrnovat lidi, kteří většinou mají přiznaný mezinárodní statut uprchlíků. Skupina je podle tiskové zprávy složena ze sedmi rodin, se 14 dětmi ve věku do 14 let. Ve skupině je polovina žen a polovina mužů, doplnil. "Doufáme, že tyto lidi, kteří přišli nejen o všechen majetek, ale často také o členy rodin, dobře přivítáme a pomůžeme jim znovu začít," uvedl po dnešním jednání městské rady jihlavský primátor Rudolf Chloupek.

Podle Frýdla budou uprchlíci zpočátku ubytováni na určitou dobu společně v jednom objektu v Jihlavě. "Jsme před podpisem smlouvy, o podrobnostech budeme informovat během několika dnů," řekl Frýdl ČTK. Nadace podle něj bude spolupracovat s odbornými organizacemi zabývajícími se integrací cizinců v ČR. Jejich pracovníci budou uprchlíky učit češtinu a seznamovat je s českými reáliemi.

Jihlavský primátor uvedl, že pro město nebude problém uvolnit pro tyto účely přibližně šest městských bytů. "Jsme připraveni za nájem platit," řekl Frýdl. Náměstek primátora Jaroslav Vymazal potvrdil, že jeden z významných zaměstnavatelů ve městě už nabídl možnost zaměstnání uprchlíků.

Česká vláda loni schválila, že stát přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. Na základě evropského rozhodnutí by pak Praha měla přijmout dalších 1591 migrantů.

Všichni uprchlíci nejprve budou muset získat azyl a projít bezpečnostní prověrkou. Loni do Česka zatím přiletěly tři syrské rodiny s nemocnými dětmi na léčení do tuzemských nemocnic. Jedna z rodin však krátce po příjezdu odjela do Německa.

reklama

autor: spa

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…