Do Prahy ne, půjde vám tam o život! Kamarův právník zase v akci proti Čechům. Tvrdík reaguje

18.09.2021 22:35

„Nejezděte do Prahy, je to tam nebezpečné, půjde o život! Nemá cenu riskovat,“ varuje před cestami do našeho hlavního města skotský právník pákistánského původu a aktivista Black Lives Matter Aamer Anwar, který je v Česku známý též jakožto obhájce fotbalisty Glasgow Rangers Glena Kamary. Podle Anwara je Praha nebezpečná nejen pro fotbalové hráče, ale i pro milovníky fotbalu, kteří jen přijedou na návštěvu naší metropole v době utkání. Pěkný výlet by se prý „mohl zvrhnout v tragédii“. Mnohé předchozí incidenty dávají za pravdu, že o život může skutečně jít. Ovšem v Glasgow. Právě s fanoušky Rangers se totiž pojí brutální vraždy.

Do Prahy ne, půjde vám tam o život! Kamarův právník zase v akci proti Čechům. Tvrdík reaguje
Foto: Repro YouTube
Popisek: Obránce pražské Slavie Kúdela (vpravo dole) se údajně dopustil rasistického výroku proti hráči Rangers Kamarovi (vlevo dole)

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72190 lidí
Právník varující před cestami do Prahy nadále působí ve sporu fotbalisty Glena Kamary se slávistou Ondřejem Kúdelou. Konflikt probíhá od březnové odvety osmifinále Evropské ligy s Glasgow Rangers, při níž Kamara obvinil slávistu Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky a následně ještě v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl. Přestože pro údajné obvinění z rasismu neexistuje žádný důkaz, kromě tvrzení samotného finského záložníka tmavé pleti, a Kúdela rasismus odmítá, UEFA později vyhodnotila, že je údajná rasistická nadávka násobně horší nežli fyzické napadení. Zatímco tak Kamara dostal stopku na tři utkání, Kúdela nesměl startovat deset zápasů.

Nyní Anwar v rozhovoru pro Daily Record přišel s tím, že je nebezpečné životu v těchto dnech cestovat do Prahy. „Bojím se o bezpečnost kohokoli, kdo cestuje do Prahy – hráčů i fanoušků,“ varoval kohokoli, kdo by jen dostal nápad zajet se nyní do české metropole podívat.

Proč je Praha až tak nebezpečná, vysvětlil tím, že je dva týdny před utkáním Evropské ligy mezi pražskou Spartou a skotskými Rangers.

Fanoušci Glasgow Rangers se prý v Praze mohou ocitnout v ohrožení života, a to i přesto, že se zápas odehraje bez diváků. „Bude to nebezpečné pro hráče a fanoušky. Myslím, že je to opravdu riskantní. Bál bych se o fanoušky, kteří by jeli bez lístků. Nemá cenu riskovat na vlastní pěst. Pěkný výlet by se mohl zvrhnout v tragédii,“ zaznělo od Kamarova obhájce. Nebezpeční jsou prý fanoušci Sparty i Slavie.

Právě Sparta však kvůli rozhodnutí disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA) po zápase proti Monaku čelí zákazu přítomnosti fanoušků. Kvůli rasistickým projevům příznivců Sparty bude na duel základní skupiny Evropské ligy s Rangers letenský stadion prázdný.

Anwar dokonce míní, že se česká policie bojí zasahovat, a tak v případě návštěvy Prahy může někdo zaplatit i životem. „Dříve nebo později někdo zaplatí životem. Policie pravděpodobně nic neudělá, protože má z těchto lidí strach,“ ukázal na fanoušky Sparty a Slavie.

Vyjádření o Praze nenechal bez odezvy předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Anwarova slova označil za „absolutní ztrátu soudnosti“. „Nebo jsou jeho vyjádření ukázkou nové skotské kultury?“ tázal se a dodal, že by spíše UEFA měla varovat, ale před příznivci Rangers. K příspěvku rovněž přiložil fotografii, jak v Glasgow skončil autobus Olympique Lyon po čtvrtečním utkání se skotským týmem.  

Právě v Glasgow jde často o život. Zdali člověk přežije, či ne, může rozhodnout jen taková drobnost, jako triko podporující jiný tým než Rangers.

V Glasgow je v ulicích nemálo nápisů vyzývajících k zabíjení příznivců jiných klubů, a násilí se často dotýká především klubu Celtic FC – právě ten totiž působí ve městě jako hlavní rival Rangers. Spory mezi oběma kluby navíc stupňuje i náboženská nesnášenlivost; zatímco Celtic podporují většinově katolíci, Rangers je známo podporou protestanství, oba kluby mají také odlišné politické a kulturní ukotvení.

Kromě výhružek se fanoušci Rangers už několikrát dopustili i brutálního násilí, které mnohdy končí tragédií. Není přitom potřeba chodit daleko do historie. Týden po utkání Rangers se Slavií příznivci skotského týmu podřízli hrdlo polského fanouška Celtiku.

Podobně brutálně se příznivci Rangers nezachovali poprvé. V roce 1995 podřízli teprve 16letého příznivce Celtiku, Marka Scotta. Hrdlo mu zezadu mačetou podřízl příznivec Rangers jen kvůli tomu, že měl na sobě dres druhého týmu.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…