Do Ruska se vrací slova z dob Sovětského svazu. Třeba "udání". Svobodná Evropa má seznam

25.04.2022 16:36

Český rozhlas Plus se ve svém komentáři zaměřil mimo jiné na život v Rusku, který podle některých ohledů začíná připomínat Sovětský svaz. Do běžného života se totiž začínají vracet fenomény a situace, které do svobodné země spíš nepatří. Píše to na svém webu rádio Svobodná Evropa.

Do Ruska se vrací slova z dob Sovětského svazu. Třeba "udání". Svobodná Evropa má seznam
Foto: Petr Michalů
Popisek: Centrální Muzeum Velké vlastenecké války v Parku Vítězství v Moskvě

Dlouhá vláda ruského prezidenta Vladimira Putina byla a je do určité míry živena nostalgií po Sovětském svazu. Pozorovat jsme to mohli například v symbolické rovině při obnovení státní hymny ze sovětské éry, byť s upraveným textem. Samotný Putinův režim má ale i znaky totalitní sovětské vlády, ať už mluvíme o přísné politické hierarchii, státním dohledu nad médii nebo o perzekuci odpůrců Kremlu, uvádí Český rozhlas. 

Moskva podle komentáře stále silněji pociťuje dopady západních sankcí. Spolu s tím se do Ruska vracejí fenomény, nedostatky a podmínky, které si Rusové pamatují z dob před pádem železné opony. Rádio Svobodná Evropa dokonce sepsalo seznam slov, frází a pojmů, o kterých si mnozí mysleli, že už je po rozpadu Sovětského svazu přestanou používat a zapomenou na ně. Jde například o slovo udání. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Dalším z termínů, který se vrací do běžného ruského života, je emigrace. Sovětský svaz zažil tři velké vlny emigrace, zaznívá v Českém rozhlasu. První byla po bolševické revoluci v roce 1917 a ruské občanské válce, další vlna přišla během druhé světové války a po ní následovala třetí vlna od 60. do 80. let dvacátého století. 

Jak píše rádio Svobodná Evropa, budoucí historikové pravděpodobně označí období ukrajinské války za čtvrtou vlnu emigrace z Ruska. Je zatím příliš brzy na přesné údaje o počtu Rusů, kteří od začátku invaze na Ukrajinu uprchli ze své země. Magazín The Economist odhaduje, že jen do poloviny března to bylo asi 200 tisíc lidí. Dalším termínem je pak podle komentáře i přeběhlík. Ve slovníku běžných Rusů se pak objevují ještě slova jako nedostatek a černý trh. 

Následujícími tématy probíranými v pořadu Českého rozhlasu bylo také dobytí Mariupolu či možnost návratu svobodných médií do Ruska. „Obětí válečné agrese je také svoboda slova v Rusku. S tou to sice nebylo slavné ani před vpádem ruské armády na Ukrajinu, podle časopisu The Atlantic ale svobodná média na ruském území tentokrát utrpěla opravdu smrtelnou ránu,“ uvádí Český rozhlas. 

„Prostor pro investigativní žurnalistiku v tradičních ruských médiích se do značné míry vytratil. Režim buď zakázal, nebo vyhnal všechny hlavní kritické hlasy,“ popsal dále situaci rozhlas. Řadu prominentních novinářů pak podle komentáře vláda označila za zahraniční agenty. A přijala novou legislativu, která trestá šíření údajných falešných zpráv o ruské akci na Ukrajině. Hrozba až patnáctiletého vězení tak mezi zbývajícími novináři podpořila autocenzuru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…