Do Slovinska vyrazili další zdravotníci na pomoc uprchlíkům

05.01.2016 14:22

Do Slovinska dnes ráno odjela nová skupina vojenských zdravotníků, v zemi bude pomáhat v souvislosti s migrační krizí. Česká armáda do Slovinska vyslala 12 zdravotníků. ČTK to dnes sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Oproti původním plánům už ve Slovinsku nebudou působit čeští ženisté. Se zdravotníky proto odjela jen tříčlenná skupina, která připraví ženijní techniku k přepravě zpět do Česka.

Do Slovinska vyrazili další zdravotníci na pomoc uprchlíkům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem.

Česko do Slovinska vyslalo vojáky už v polovině listopadu. V zemi působili do poloviny prosince, přes Vánoce je česká armáda stáhla. Nyní do země odjela druhá skupina zdravotníků z Hradce Králové. Ve Slovinsku budou v rámci cvičení Bled 2016, jejich úkolem bude pomáhat slovinské armádě při jejím působení v souvislosti s migrační krizí. Loni pomáhali s péčí o migranty v uprchlickém centru Šentilj nedaleko Mariboru u rakouských hranic.

"Český armádní zdravotnický tým pod velením podplukovníka Pavla Náplavy tvoří dva lékaři, pět zdravotních sester a záchranářů a pět příslušníků podpory," uvedl Šulc. Jednotka má k dispozici polní převazovnu nebo sanitku.

"Jedná se o cvičení, ale vzhledem k náročnosti vašeho úkolu a také stávajícím klimatickým podmínkám můžeme říci, že bude v mnohém srovnatelné s misí," řekl před odjezdem podle Šulce vojákům ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník.

Do Slovinska se podle původních plánů měla vrátit i ženijní jednotka. Po domluvě se slovinskou armádou se tak ale nestane a tři ženisté připraví v listopadu a prosinci využívanou techniku k přepravě zpět do Česka. "Svou práci udělali již před svátky. Další jejich působení teď není zapotřebí," řekl ČTK Šulc.

V souvislosti s migrací česká armáda loni působila také v Maďarsku, nyní připravuje pomoc pro Makedonii. Česko do zemí postižených migrační vlnou posílá i policisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…