Do médií se to nedostane, ale lidé si ty informace stejně předají. Novinářka v rádiu promluvila nejen o sexuálních útocích v Německu

07.01.2016 18:07

V dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vystoupila komentátorka Lída Rakušanová, která s Helenou Šulcovou mluvila o událostech silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a o jejich dopadech pro budoucnost Německa. O organizované útoky podle ní nešlo, ticho médií však bere jako selhání.

Do médií se to nedostane, ale lidé si ty informace stejně předají. Novinářka v rádiu promluvila nejen o sexuálních útocích v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

V Německu to zkrátka nikdo nečekal, nedovedl si představit, že by k něčemu takovému mohlo dojít, Rakušanová by to však nepovažovala za organizovaný útok. „V Německu se začíná rozšiřovat ta kriminalita z amerických filmů,“ popsala situaci komentátorka.

„Policie tam byla povolána před půlnocí, protože tam už se něco dělo,“ řekla Rakušanová s tím, že probíhala rvačka asi čtyř set lidí. Ve chvíli, kdy tam policie přijela, jich bylo údajně již tisíc.

Až poté, co policie náměstí vyklidila, se začaly odehrávat sexuální útoky. „Skupiny těch mužů se vydávaly do davu slavícího nový rok,“ a bránily ženám, aby utekly. Rady, jak použít v takových situacích sebeobranu, přišly vniveč.

„Fakt je, že policie neustále volala po tom, aby směli přijímat další policisty,“ řekla Rakušanová a dodala, že policie uvedla na Twitteru, že „silvestrovské oslavy v Kolíně nad Rýnem proběhly v klidu“, což byla chyba.

Policisté se začali dozvídat, co se dělo, až ve chvíli, kdy za nimi začaly chodit napadené dívky. Do té doby vlastně nic nevěděli. Policie údajně tvrdila, že s danými napadeními nemůže nic dělat, výpovědí je však celá řada a neví se, kde je pravda.

Velká média však o celé situaci začala informovat poprvé až 4. ledna. Podle Rakušanové je problém v tom, že by si lidé dávali útoky do spojitosti s uprchlickou vlnou, a tak jak média, tak politici chtěli předejít tomu, aby se aplikoval princip kolektivní viny.

„Jaká známe fakta. Faktem je, že tam byly nějaké stovky mužů, nikdo neví, odkud se tam vzaly,“ řekla Rakušanová s tím, že to mohli být uprchlíci, ale i místní gangy, klidně i „banda lidí z Itálie, kteří byli černovlasí“, jelikož fakta zkrátka chybějí.

„To selhání bylo určitě z důvodu politické korektnosti,“ komentovala Rakušanová nedostatek informovanosti o událostech silvestrovské noci. „Muselo to být způsobeno tím, že to zametali pod stůl.“

Německá veřejnost přestává věřit tomu, že média informují o všem, a toto přesvědčení je čím dál rozšířenější. „Pak se někde proslechne, že policie snad už ani nepoužívá houkačky, když jezdí do uprchlických táborů, kde jsou ti mladí muží, kteří se tam teď už perou fakt permanentně,“ tvrdí Rakušanová a dodává, že ač se to nedostane do médií, lidé si tyto informace nějak předají.

Podle Rakušanové je důležité o situaci mluvit, protože pokud nezačne legitimní vláda, chopí se toho radikální pravice a podpoří v lidech strach, a získá tak preference. „Na druhou stranu je opravdu neuvěřitelné, jak rezistentní je německá společnost proti házení všech do stejného pytle,“ dodala Rakušanová a podotkla, že Češi na tom zdaleka tak dobře v tomto ohledu nejsou. „Je to výborné východisko právě proto, aby se začala celospolečenská diskuse o tom, co islám vlastně působí, co se děje v těch rodinách.“

Nutné je totiž podotknout, že v mnoha případech nebyla zvládnuta integrace ani těch lidí, kteří v Německu již několik desetiletí žijí.

„Právě ZDF měla takový seriál, pohled do situace mladých Turků, kteří tam žijí třeba už ve druhé, třetí generaci,“ připomněla Rakušanová s tím, že jejich rodiny jim prostě nedovolí se integrovat do běžné společnosti a vychovávají je ve svých vlastních tradicích, čímž je izolují. A z toho pak plyne jejich frustrace, která je vžene pod záštitu Koránu.

Německo podle ní už ani nebude zkoušet navrhovat jakékoliv kvóty. Naopak by se ale mělo začít mluvit o tom, jaké hranice vůči uprchlíkům má Evropa přijmout. Merkelová podle ní však do příštích voleb ve funkci vydrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…