Do nedělního večera nesmí uniknout žádné výsledky voleb. Statistický úřad přijal opatření

25.05.2019 13:51

Volby do Evropského parlamentu jsou specifické. Výsledky se nedozvíme hned dnes odpoledne, ale musíme na ně počkat do zítřejšího večera. Český statistický úřad se tak připravuje na zabezpečení výsledků. Píše to server ČT24.cz.

Do nedělního večera nesmí uniknout žádné výsledky voleb. Statistický úřad přijal opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Úniku informací před stanoveným možným vyhlášením výsledků by se mělo zamezit tím, že data z jednotlivých okrskových komisí sečte statistický úřad až těsně před zveřejněním výsledků. Volební komisaři jsou také vázáni mlčenlivostí, ale bez sankcí. 

Původní text ZDE.

Důvodem, proč k těmto opatřením dochází, je to, že se konají volby ještě v dalších evropských státech. Nejdéle potrvají v Itálii, a to právě do 23. hodiny v neděli. „V těchto volbách nebudou zveřejňovány průběžné výsledky. Dílčí výsledky voleb nesmí zveřejňovat ani členové okrskových volebních komisí,“ upozorňuje mluvčí ČSÚ Jan Ciesler.

Komisaři však začnou sčítat hlasy hned po uzavření volebních místnosti. Na zajištění voleb se podle webu České televize podílí přibližně 2500 lidí a 1500 kusů techniky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…