Do politiky se nechystám, ujistil Hájek. A o Klausovi prozradil...

01.09.2013 20:25

V uplynulých týdnech probíhala jednání ohledně nového pravicového uskupení v čele s exprezidentem Václavem Klausem. Přímo se jich účastnil také bývalý vicekancléř a šéfredaktor on-line magazínu Protiproud Petr Hájek. Ačkoli Klaus se nakonec rozhodl do politiky před volbami nevstupovat, úvahy na toto téma vyvolaly vlnu debat u široké veřejnosti.

Do politiky se nechystám, ujistil Hájek. A o Klausovi prozradil...
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Čtenářku Protiproudu pobouřily informace, že se na jednání o novém uskupení měli podílet i bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek nebo exposlanec Petr Tluchoř. "Troufám si říci, že pokud by politická strana v čele s Václavem Klausem vznikla, ovšem figurovala by v ní právě tato dvě jména - byli bychom právě tam, kde se nyní nachází ODS, nemluvě o minimalizování šance volitelnosti," domnívá se čtenářka.

Ve svém dopise vyjádřila poděkování internetovému magazínu Protiproud a Hájkovi coby jeho šéfredaktorovi a přidala naději, že právě Petr Hájek bude za zmíněnou politickou stranu kandidovat.

Hájek do politiky nechce

Petr Hájek na dopis čtenářky odpovídá poznámkou. Účast Topolánka a Tluchoře nechce komentovat. "Myšlenka 'přemostit' stará nedorozumění, pochybnosti či pocity křivdy a demonstrativně dát najevo, že situace v naší zemi a na pravici zvlášť je natolik vážná, že nyní je potřeba, 'aby šli všichni k pumpám', byla skvělá. K jednotlivým jménům se nebudu vyjadřovat. Že se to nakonec v onom krátkém čase nepodařilo, ovšem neznamená, že tato idea je mrtvá," tvrdí.

Celý text Petra Hájka ZDE.

Svou případnou kandidaturu v jakýchkoli volbách Hájek prakticky vyloučil. Ačkoli mu přímý vstup na politickou scénu prý opravdu mnoho lidí navrhovalo, domnívá se, že člověk má znát své limity, vědět, na co stačí. "Na tohle bych z různých důvodů nestačil. Proto jsem od počátku devadesátých let žádnou takovou nabídku nepřijal a myslím si, že ani nikdy nepřijmu. Politiku – i tu nejvyšší – znám opravdu hodně zblízka. Takže vím, proč to říkám," napsal bývalý vicekancléř.

"Půjdu na to svou cestou. Nikdy jsem nestál stranou veřejného dění a nebudu mimo ně ani do budoucna, dá-li Bůh," uzavřel Hájek svou odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…