Do vlády s vámi nepůjdeme, ale můžete nás podpořit. Holandská pravice odmítá vítěze voleb Wilderse

02.12.2023 8:59

Pravicový nizozemský politik Geert Wilders ve středu prohlásil, že po volbách z minulého týdne, v nichž jeho Strana za svobodu (PVV) získala nejvíce křesel, je možné sestavit menšinovou vládu s ním jako premiérem. Ale ani nizozemská levice, ústy Franse Timmermanse, ani dvě pravicové strany s Wildersem nechtějí vládní spolupráci kvůli jeho „protievropské a protiislámské rétorice“, píše agentura Reuters.

Do vlády s vámi nepůjdeme, ale můžete nás podpořit. Holandská pravice odmítá vítěze voleb Wilderse
Foto: Hans Štembera
Popisek: Geert Wilders

Wildersova strana PVV získala přibližně 24 % hlasů a potřebuje partnery k vytvoření nějaké koalice. Dvě největší pravicové strany, s nimiž chce Wilders spolupracovat, ve středu ale prohlásily, že s ním nechtějí zahájit koaliční rozhovory, takže prozatím nemá možnost sestavit vládu, která by měla v parlamentu většinu.

V rozhovoru s novináři po první schůzce se „zvědem“, který byl pověřen úvodní fází rozhovorů, aby zjistil, které strany by byly otevřené k vládní spolupráci, Wilders prohlásil, že bude v rozhovorech s potenciálními partnery jednat rozumně a nevyloučil scénář menšinové vlády.

Konzervativní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) odstupujícího premiéra Marka Rutteho ve středu zopakovala, že do vlády s Wildersem nevstoupí, což zdůvodnila potřebou zachovat fiskální disciplínu a postavení země v mezinárodních organizacích, jako jsou NATO a Evropská unie. VVD je ochotna nabídnout Wildersovi vnější podporu např. v otázkách imigrace.

Pieter Omtzigt, předseda středopravicové strany Nová sociální smlouva (NSC), rovněž uvedl, že „není připraven“ zahájit rozhovory s protiislámsky naladěným Wildersem, a citoval části stranické platformy PVV, které jsou v rozporu s nizozemskou ústavní ochranou svobody náboženského vyznání, napsala agentura Reuters.

Nizozemská levice, tvořená Stranou práce (PvdA) a Zelenou levicí (GL) a ve volbách získala druhé místo, spolupráci s Wildersem zcela vyloučila. „Je to nemožné, žádný postup,“ prohlásil ve středu její lídr Frans Timmermans s tím, že nemůže spolupracovat se stranou, která „nerespektuje ústavu a vylučuje velké skupiny lidí“.

Wilders, silný odpůrce Evropské unie a tvrdý kritik islámu, preferuje vytvoření koalice s NSC, VVD a menším konzervativním Zemědělsko-občanským hnutím (BBB), které by společně měly většinu v obou komorách nizozemského parlamentu. „To je logická a správná kombinace,“ řekl Wilders.

Pokud se koaliční vyjednávání protahují, může nakonec dojít k posunu dřívějších postojů. Rozhovory po předchozích nizozemských volbách v březnu 2021 trvaly rekordních 299 dní.

Do sněmovny se tentokrát dostalo 15 politických subjektů; v Nizozemsku pro vstup do parlamentu nemají stanovenu minimální hranici počtu hlasů dosažených ve volbách.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aspoň se názorově vyprofilují, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 02.12.2023 9:10:13
a nizozemští voliči si lépe ujasní situaci pro svoji příští volbu. U nás máme jen dojemnou jednotu pětikolky.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…