Doba si žádá netradiční řešení, řekl Rusnok k návrhu na převod bytů OKD

25.09.2013 13:16

Premiér v demisi Jiří Rusnok ve středu odmítl názor, že kvůli privatizační smlouvě není možné nakládat s byty, které dříve patřily těžební společnosti OKD. Prezident Miloš Zeman v úterý navrhl, aby tento bytový fond, nyní spravovaný společností RPG Byty, byl převeden na Moravskoslezský kraj a výnosy z bytů byly využívány pro financování těžby na nerentabilním Dolu Paskov provozovaném OKD. Podle Rusnoka je to sice netradiční návrh, doba však podle něho vyžaduje netradiční řešení.

Doba si žádá netradiční řešení, řekl Rusnok k návrhu na převod bytů OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Ve společnosti RPG Byty, která spravuje 44.000 bytů na Ostravsku, má rozhodující vlastnický podíl skupina BXR vlastněná z poloviny podnikatelem Zdeňkem Bakalou. BXR je také majoritní vlastník firmy New World Resources (NWR), které patří OKD.

Rusnok: Odmítám, že by na byty nešlo sahat

V médiích se po Zemanově úterním návrhu objevily pochybnosti o tom, zda je proveditelný. Společnost RPG Byty totiž podle privatizační smlouvy nesmí bytový fond prodat, aniž by dříve nabídla byty k prodeji nájemníkům za zvýhodněnou cenu. Firma navíc ručí svým bytovým fondem za desetimiliardovou půjčku, kterou si u investorů vzala letos na jaře.

"Odmítám takové argumentace, že nelze na ty byty sahat, protože privatizační smlouva k něčemu zavazuje," prohlásil ve středu Rusnok. "Je zvláštní, že nikomu nevadilo, když pan Bakala si na ty byty půjčil 400 milionů eur. Je zajímavé, že tam to zatížení nikomu nevadilo a nikdo nekomentoval, že smlouva privatizační říká, že byty mohou být maximálně vráceny původnímu vlastníkovi, tedy státu, případně prodány nájemníkům," dodal.

Netradiční doba vyžaduje netradiční řešení

Rusnok také prohlásil, že vláda vítá úsilí vedení OKD o restrukturalizaci. "My ovšem vítáme také i iniciativu pana prezidenta a jeho návrhy, které se někomu mohou zdát originální. Ale ta doba je netradiční a vyžaduje netradiční řešení," řekl.

Firma NWR minulý týden oznámila, že hodlá ke konci roku 2014 uzavřít Důl Paskov, kde pracuje asi 3000 lidí. Náklady na těžbu uhlí na dole převyšují tržní ceny suroviny. K delšímu provozování dolu je společnost ochotná jen v případě, že se stát nebo kraj bude na takzvané sociální těžbě finančně podílet. Roční provozní ztráta Paskova činí podle NWR 1,5 miliardy korun.

Prezident Zeman v úterý na schůzce s Rusnokem a s představiteli OKD navrhl, aby financování těžby prostřednictvím bývalých bytů OKD udrželo Paskov v provozu do roku 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…