Dobeši, odstupte. Zvýšíte českou národní hrdost, píše Pehe

15.10.2011 8:21

Ve svém lehce ironickém komentáři pro Právo se Jiří Pehe zabývá tím, jak by to vypadalo, kdyby se ze zahraničí do Čech vracela domu česká kapacita, aby učila Čechy národní hrdosti. Jak by si to býval rád představoval ministr školství Josef Dobeš.

Dobeši, odstupte. Zvýšíte českou národní hrdost, píše Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle Jiřího Pehe tragicky. Kapacita, kterou Pehe nazývá K. a která přichází z Německa, by měla totiž problém se vůbec dostat na své nové působiště. A ani pak nemá vyhráno: „Pokud K. cestou nepřejede jednu z prostitutek lemujících silnice, nevybourá se při pohledu na tržnice přecpané sádrovými trpaslíky, a obecně přežije na silnicích, které patří k nejnebezpečnějším v Evropě, možná si otevře noviny, kde se dozví, kolik miliard bylo nejnověji ukradeno ze státní pokladny."

Z těch samých novin se pak podle politologa možná dozví na stránce komentářů, že se nikdy nic nevyšetří a aby kapacita nepropadala zbytečnému optimismu, dozví se, že státní zpráva nejenže podle všech možných dostupných statistik a hodnocení nefunguje, ale ani občané České republiky nepropadají iluzi, že by snad vůbec fungovat mohla.

Více k ministru Dobešovi ZDE
Ministr Dobeš: Za koho se má české školství skutečně stydět? Za mě, či za kuřáka marihuany Lišku?

Sedm učitelů napsalo Dobešovi: Jste příklad náckovství
Jezdí ministři na jednání EU? Dobeš prý ještě v Bruselu nebyl

Ani sport nepomůže 

Výuku národní hrdosti kapacitě neusnadní ani české sportovní úspěchy, pokud nezamlží před svými žáky celou řadu korupčních kauz, nejasných přestupů a nejasných vlastnictví, které ovládají zejména český fotbal.

Proto Jiří Pehe pro dosažení snahy ministra školství zvýšit českou národní hrdost nabádá k drobným krůčkům: „K okamžitému zvýšení národní hrdosti by například přispělo, kdyby nejtrapnější ministr školství od vzniku České republiky, bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL, odešel z funkce, na kterou viditelně nestačí a jehož ministerstvo produkuje jeden skandál za druhým, včetně dlouhého úřednického angažmá známého politického extremisty."

Názory Jiřího Pehe ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…