Dobrá zpráva z Bruselu? Buď je Fiala vysoce nekompetentní, nebo prostě lže. Drtivý rozbor Bobošíkové

10.09.2022 19:20 | On-line

Novinářka Jana Bobošíková nesouhlasí s premiérem Petrem Fialou (ODS), jenž označil výsledek pátečního jednání ministrů pro energetiku zemí EU za „úspěch českého předsednictví a dobrou zprávou pro občany v celé EU“. „Pokud Petr Fiala něco takového občanům tvrdí, tak je buď vysoce nekompetentní, nebo občanům lže,“ uhodila Bobošíková na předsedu vlády v pořadu „Aby bylo jasno“. A začala ukazovat, co si o plánech z pátečního jednání myslí v ostatních zemích. Spokojeni prý všude zdaleka nejsou.

Dobrá zpráva z Bruselu? Buď je Fiala vysoce nekompetentní, nebo prostě lže. Drtivý rozbor Bobošíkové
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Bobošíková včerejší (pátek) zasedání unijních ministrů energetiky, vedené ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) – kde zazněl návrh na přerozdělování nečekaných zisků producentů energie z levnějších zdrojů spotřebitelům – hodnotí s připomínkou slov českého předsedy vlády a dává je do souvislosti s ohlasy ze zahraničí.

„Premiér Fiala nad výsledkem jásá, německý kancléř výsledek kritizuje a Maďarsko hovoří o absurdním nápadu,“ shrnuje Bobošíková, co pochytila.

Poukázala, že Síkela měl již před jednáním jasno o tom, že „jsme ve válce a Rusko se s Gazpromem snaží rozvrátit sociální smír v Evropě a proto ‚vyšleme signál‘.“ Přičemž připomněla též Síkelovo upozornění, že nynější situace by mohla vyústit „v největší ekonomickou krizi po druhé světové válce“.

Premiér Fiala na sociální sítě umístil, že shoda zemí EU se našla na opatřeních, skládajících se ze snížení ceny elektřiny z neplynových zdrojů, zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny, snížení spotřeby elektřiny a odblokování trhu s energiemi. Právě na těchto čtyřech bodech má nyní Evropská komise dle českého ministerského předsedy pracovat a připravit daná opatření v řádu dní.

Bobošíková to hodnotí s tím, že „nejde o řešení, ale o úkol pro úředníky, nad kterým se boudou politici ještě dlouho dohadovat“.

Ukázala také na kritiku od německého kancléře Olafa Scholze, že by se po zavedení zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny mohla Evropská unie octnout nejen bez plynu z Ruska, nýbrž i bez plynu z Norska či ze Spojených států. „Jakékoli zastropování cen plynu podle Berlína způsobí, že dodavatelé přesměrují své dodávky do jiných částí světa,“ upozorňuje novinářka.

Dodává, že z kuloárních informací je prý také patrná neshoda nad tímto krokem – vůči zastropování znějí hlasy nesouhlasu, vedle Německa a Maďarska i z Belgie a z Nizozemska.

Celé video můžete zhlédnout ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…