Docent Grebeníček čtenáři: Preláti svou nemravnou nenasytností porušují desatero. Zdanění je naprosté minimum

09.03.2019 12:49

Poslanci a někdejšímu šéfovi KSČM Miroslavu Grebeníčkovi, který sepsal knihu „Ve znamení kříže“ o círevních restitucích, přístál na jeho profilu na ParlamentníchListech.cz dotaz. V něm se čtenář dožaduje vysvětlení „jak dospěli k tomu, kolik mají církve od státu v rámci vyrovnání dostat“. Grebeníček se s tím nepáral, vytáhl „kardinála Duku a jeho preláty“, a argumentoval. „Zdanění nemravného daru je minimálním požadavkem,“ zní jasně Grebeníčkova odpověď.

Docent Grebeníček čtenáři: Preláti svou nemravnou nenasytností porušují desatero. Zdanění je naprosté minimum
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Tazatel si Grebeníčkovi stěžuje, že když byly církevní restituce schváleny, nikdo neřekl, jak došli k výsledné částce, kterou mají dostat. „Vy teď chcete restituce zdanit, protože vám částka přijde neadekvátní. Máte pro to nějakou studii, nebo jste si to jako ti, co zákon schválili, vycucal z prstu? Pokud někdo něco tvrdí, neměl by mít pro to nějaký důkaz?“ podivuje se a zdůrazňuje, že lidé chtějí znát pravdu a jako důkaz mít alespoň nějakou analýzu.

Grebeníček reagoval, že zde není třeba nic cucat z prstu, protože jsou zde nesporná fakta. „Kardinál Duka a jeho preláti se ve světle těchto fakt svými nenasytnými požadavky na majetek České republiky, krajů, obcí a českých občanů a firem dopustili a  dopouštějí nemravného jednání. Porušují dobré mravy světské, ale i biblické desatero, které poctivým křesťanům přikazuje nevztahovat ruku po majetku druhého,“ zdůraznil.

Většina majetku, o který nenasytní preláti římskokatolické církve pod záminkou takzvaných restitucí usilovali, po kterém natahovali ruce a o který se ještě i dnes soudí, jejich církvi buď nepatřila, nebo jej Čechům, Moravanům a Slezanům římskokatolická církev odcizovala pod nátlakem, hrozbou feudálního násilí, vynucováním bezplatné roboty, „darů“ pod nátlakem a „duchovním terorem“, pokračoval Grebeníček.

V ohlédnutí se do minulosti zmínil, že od dob reforem Josefa II. byl majetek užívaný římskokatolickou církví majetkem veřejným, o kterém rozhodoval stát, což respektoval a potvrdil v období první Československé republiky například právní expert profesor Antonín Hobza. Ten konstatoval, že „název ‚církevní majetek‘ neznamená dnes majetek, jenž církvi ‚patří‘, nýbrž majetek, jenž slouží církevním účelům (na základě zákonů státních). Státu přísluší právo zmíněnou způsobilost církevním institucím buď odejmouti nebo jakkoli omeziti.“

Nabývání tzv. církevního majetku, jeho pozbývání i všechny právní změny se nyní u nás řídí výlučně právem občanským, připomíná Grebeníček. A dodává, že neodpovědní výlupci prokorupční vlády, jako byl s ostudou padlý expremiér Petr Nečas, Miroslav Kalousek a další figury ODS či TOP 09, přihráli římskokatolické církvi pod záminkou restitucí mnohamiliardový dar z peněz českých občanů. „Troufám si tedy říci s plnou odpovědností, že zdanění tohoto nemravného daru je zcela oprávněným a minimálním požadavkem,“ uzavirá Grebeníček.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…