Dodavatelem elektřiny na železnici bude v příštím roce společnost Pavla Tykače

12.05.2023 18:55

Dodavatelem elektřiny pro trakční vedení na železnici bude v příštím roce společnost Sev.en Industry Supply, která patří do energetické skupiny Sev.en podnikatele Pavla Tykače. Dnes to oznámila Správa železnic (SŽ). Uvedla, že firma celkem dodá více než 1,3 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny. SŽ je podle jejího ředitele Jiřího Svobody největším odběratelem elektřiny v ČR.

Dodavatelem elektřiny na železnici bude v příštím roce společnost Pavla Tykače
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Správa uvedla, že nákup elektřiny se společnosti v loňském roce meziročně podražil o dvě miliardy na pět miliard Kč, avšak rozdíl firma pokryla distribucí trakční energie dopravcům, ze které vydělala téměř dvě miliardy Kč.

„Po loňské složité situaci na trhu s energiemi, která výrazně ztěžovala výběr dodavatele pro současné období, tentokrát včasné vysoutěžení pomůže eliminovat rizika spojená s cenovými výkyvy,“ uvedla v tiskové zprávě Správa železnic. Dodala, že parametry aukce konzultovala s dopravci ve zřízené expertní skupině pro elektrickou trakci na trhu s energiemi.

Nákup elektřiny potřebné pro provoz elektrických vlaků bude v roce 2024 postupný. Předpokládané roční množství je podle Správy železnic zajištěno uzavřeným kontraktem v poměru sedmdesát procent prostřednictvím ročního obchodovaného produktu s fixovanou cenou a zbývajících třicet procent oceněním na denním trhu Operátora trhu s elektřinou (OTE).

Pro letošní rok je dodavatelem elektřiny společnost ČEZ ESCO. Předpokládaný odběr trakční energie pro rok 2023 byl podle výroční zprávy Správy železnic stanoven na 1,28 milionu MWh. Výběr na letošní rok se také uskutečnil prostřednictvím komoditní burzy PXE. Společnost Sev.en Industry Supply bude třetím dodavatelem silové trakční energie pro Správu železnic od roku 2019.

Sev.en Industry Supply je dodavatelem elektřiny pro velké odběratele. Na seznam kvalifikovaných dodavatelů podle zákona o zadávání veřejných zakázek byla firma zapsána 10. ledna letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…