Dodnes tu máme souboj demokratických stran a nevolených sil, říká člen ODS

28.11.2012 21:05

Speciálu ČT24 na Téma "Patnáct let po Sarajevském atentátu se v pozici hostů setkali člen ODS a současný velvyslanec ve Vídni Jan Koukal a právnička Hana Marvanová, která byla členkou ODS a později předsedkyní Unie svobody - DEU. Marvanová viděla kořeny problémů již v privatizaci, zatímco koukal v souboji demokratických a nedemokratických sil.

Dodnes tu máme souboj demokratických stran a nevolených sil, říká člen ODS
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Marvanová připomněla, že Sarajevský atentát má své kořeny již ve vládním období 1992 - 1996, kdy měla ODS jasnou důvěru voličů, ale během kuponové privatizace o nemalou část této důvěry přišla, což bylo třeba řešit, ale v ODD se to podle Marvanové nijak výrazně nedělo.

Učili jsme se působit v demokracii

"Já myslím, že je třeba vrátit se do roku 1996 oponoval Koukal. Podle něj je třeba mít na paměti, že síly ve sněmovně byly tehdy vyrovnány a mezi tyto síly vstupoval tehdejší prezident Havel. "Začala vznikat také nová myšlenková centra i když se původně zdálo, že předním nositelem transformačních myšlenek bude ODS" poznamenal Koukal. I v tomto bodě je třeba hledat kořeny rozkolu v ODS.

"I dnes se tu odehrává souboj mezi demokraticky zvolenými politiky a mezi skupinami, které nikdo nevolil, ale myslí si, že těmto problémům rozumí líp," mínil Koukal.

Pravicové reformy provedly levicové vlády

Jeda z věcí, kterou ODS neřešila byla situace v bankách. Strana nedokázala vysvětlit, proč krachují malé banky a hrozí krach i velkých bank. Již tehdy se říkalo, že úvěry od bank získávají členové ODS. V ODS ale bylo pozitivní, že se o tomto před Sarajevským atentátem začalo mluvit. Háček však byl podle Marvanové v tom, že Klausova vláda neplnila svůj program, který zahrnoval deregulace, privatizaci bank a podobně. Nakonec tyto nezbytné kroky provedly až levicové vlády.

Koukal s tím však opět nesouhlasil a hájil ODS s poukazem na to, že transformační proces byl utvářen bez toho, aby byla možnost ho odkudkoliv opsat a lidé se s transformací teprve učili pracovat. Totéž platilo i o tehdejší demokracii. Koukal v této souvislosti připomněl, že ještě před atentátem se ODS dohodla na dalším jednání o situaci a o pár hodin později vystoupili dva její poslanci a zaútočili na ODS.

Jak se změnilo financování stran?

V pořadu zazněl dotaz, zda a jak se v porovnání s rokem 1996 proměnilo financování stran. Podle Marvanové se změnilo pouze v tom, že strany objevily sofistikovanější metody, jak skrývat sponzory. Koukal s tím však opět nesouhlasil a zdůraznil, že pro toto tvrzení nemá faktické důkazy a naopak je přesvědčen, že se financování stran proměnilo.

Ponaučení pro ODS

V průběhu pořadu vystoupil před televizními kamerami také současný poslanec ODS Marek Benda, který poznamenal, že ODS si vzala ze Sarajevského atentátu to ponaučení, že se ve straně může diskutovat, ale v konečné fázi není možné potopit předsedu strany.

Současná situace ukazuje i to, že jsem se poučili i z případu panu pana Mirka Topolánka. Dnes je vidět, že nikdo nechce být druhý Vlastimil Tlustý a nechce zničit svou vládu, uvedl Benda. V diskusích má jít podle Bendy pouze o to, aby jeden názor převládl a jiné názorové proudy musí nakonec respektovat tuto většinu.

Nakonec se vyjádřil i k financování ODS. Já nechci tvrdit, že dnešní financování ODS je křišťálově čisté, ale myslím, že jsme se v mnohém poučili ... Ale financování politických stran se nikdy nepodaří absolutně zprůhlednit. To ostatně vidíme i u západních zemí. Vidíme to i v US, kde se problémy s financováním také objevují," připomněl Benda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…