Dohra pádu buňky ANO v Brně: Faltýnek promluvil o tom, co přijde

21.06.2020 21:20

Zásadní politickou odpovědnost se kvůli problémům, jimiž prochází hnutí ANO v Brně, chystá vyvodit místopředseda strany Jaroslav Faltýnek. Brněnská organizace byla v úterý zrušena předsednictvem uskupení kvůli sporům, jež vyvolaly kauzy a pochybná napojení některých členů stranické buňky. Jak bude toto vyvozování politické odpovědnosti vypadat, nespecifikoval, ve vysílání CNN Prima NEWS pouze odkázal na jarní volební sněm. Že by skončil ve funkci prvního místopředsedy, možné je, negativní ohlasy na svou osobu však zatím prý nezaznamenal.

Dohra pádu buňky ANO v Brně: Faltýnek promluvil o tom, co přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Anketa

Co se Vám nejvíce líbí na Andreji Babišovi?

hlasovalo: 6268 lidí
Spory se vyhrotily po loňské policejní razii z důvodu podezření z korupce bývalého místostarosty Brna-středu Jiřího Švachuly. Ten po ní skončil ve vazbě.

Švachula měl podle obžaloby řídit manipulace stavebních zakázek a brát úplatky.

Dalším obžalovaným se stal i bývalý místostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin.

Faltýnek prohlásil, že za brněnské hnutí ANO nese zodpovědnost on, jelikož jej stejně jako další stranické organizace zakládal. „A vy víte velmi dobře, že já jsem v Brně vlastně byl primátorem, krajským předsedou, kandidátem na lídra, takže všechno to jde za mnou a já z toho prostě musím vyvodit zásadní politickou odpovědnost,“ řekl.

Jakým způsobem chce politickou zodpovědnost vyvodit, však odmítl specifikovat. „My máme na jaře volební sněm, tak uvidíme,“ odvětil. Možné podle něho je, že by i nemusel být prvním místopředsedou hnutí. „Řekl jsem panu předsedovi (Andreji Babišovi) několikrát: pokud budete cítit, že jsem přítěží pro naše hnutí, rád budu dělat něco jiného,“ tvrdí. Zatím však prý žádné negativní ohlasy ve straně necítí.

Ohledně rezoluce Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) si Faltýnek myslí, že jde o „politickou proklamaci“. Politický boj se podle něj přesunul z České republiky do Evropského parlamentu. Ke střetu ministerského předsedy však poznamenal, že o tom může rozhodnout pouze soud.

V rezoluci se českému ministerskému předsedovi v případě potvrzení jeho střetu zájmů auditem Evropské komise nabízejí tři východiska, v nichž je zmíněna rezignace, prodej Agrofertu či zastavení dotací. Rezoluce zdůrazňuje nulovou toleranci střetu zájmů i odsouzení „používání difamačního jazyka a projevů nenávisti“, kterého se mělo z úst premiéra dostat členům kontrolní mise vedené předsedkyní kontrolního výboru Evropského parlamentu Monikou Hohlmeierovou.

Šéfa poslanců za KDU-ČSL Jan Bartošek nyní k dění v ANO říká, že strana prochází stejným obdobím, jemuž dříve čelila ODS či ČSSD a které u ostatních stran hnutí samo kritizovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…