Doktor Macek a gestapo z Bruselu. Maďar to pocítil, nás to prý čeká záhy

18.12.2020 13:49

Lékař, spisovatel a politik Miroslav Macek glosoval události uplynulého týdne. Padla slova jako gestapo či svoboda slova. Šlo o slova předsedy lidovecké frakce Evropského parlamentu Manfreda Webera a šéfa maďarské strany Fidesz v Evropském parlamentu Tamase Deutsche.

Doktor Macek a gestapo z Bruselu. Maďar to pocítil, nás to prý čeká záhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Dříve vysoce postavený politik Miroslav Macek vydal svoji tradiční páteční glosu. V ní se zaměřil na Evropskou unii a její rozpočet, který kritizuje polská a maďarská strana.

„Předseda lidovecké frakce Evropského parlamentu Manfred Weber se snažil přesvědčit Polsko a Maďarsko, aby nečinily obstrukce navrženému rozpočtu a hlavně doprovodnému textu o dodržování zásad právního státu, a to slovy ‚Nemáte-li co skrývat, nemusíte se bát‘.“

Celá glosa ZDE:

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Na to mu odpověděl šéf maďarské strany Fidesz v EP Tamas Deutsch, když v maďarské televizi pronesl: Vzpomínám si, že gestapo používalo stejný slogan.

Stalo se: Za toto ‚nestydaté přirovnání‘ ztrácí Deutsch nárok vystupovat na plénu v čase vyhrazeném lidovcům a nesmí se za tuto frakci stát ani zpravodajem zákona.

Gestapo sice ten slogan používalo, takže Deutsch měl pravdu, jenže svoboda slova přece v EU platí pouze tehdy, když říkáte to, co chce vrchnost slyšet a co vám dovolí.

„Ale nezoufejte, že jsme zase pozadu ,u nás to za chvíli bude zcela stejné‘…“ napsal Macek.

Připomeňme, že Česko nepodpořilo Polsko a Maďarsko v jejich sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet, jak upozornil europoslanec Alexandr Vondra, který na svém facebooku informoval o tom, že nakonec docílili požadovaného kompromisu. „Bojovali za nás,“ připomíná a prstem ukazuje především na českého premiéra Babiše, který zůstával raději stranou. „Má kvůli zneužívání dotací máslo na hlavě, schovával se za bukem.“

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

Ústupek Polsku a Maďarsku ze strany Evropské unie se nelíbil filantropovi a miliardáři Georgeovi Sorosovi. Soros si myslí, že Evropská unie čelí existenční hrozbě. Tím byl právě úspěch Maďarů. „Kleptokratický režim premiéra Viktora Orbána v Maďarsku a v menší míře i neliberální vláda Práva a spravedlnosti (PiS) v Polsku ostře zpochybňují hodnoty, na nichž byla Evropská unie postavena,“ uvedl Soros. „Považovat jejich výzvu za legitimní politický postoj, který si zaslouží uznání a kompromisní řešení, přidá jen – a to masivně – k rizikům, kterým nyní EU čelí,“ dodal.

Soros prý chápe pod jakým tlakem je německá kancléřka Angela Merkelová. Po patnáct let zastávala vrchní politickou funkci a v září 2021 míří do politického důchodu. Prezident Francie Emmanuel Macron řeší primárně bezpečnostní problémy ve Francii, a tak mělo být Německo tím hlavním rozhodovatelem Evropské unie. „Též rozumím, že německá kancléřka nechce, aby další země, Maďarsko, oznámilo záměry o vystoupení z Evropské unie. To je údajně to, na co se Orbán v posledních dnech připravoval, jelikož jeho režim má velmi rozšířenou korupci, což by bylo proti podmínce ‚právního státu‘ EU pro vyplácení finančních prostředků Evropské unie,“ pokračoval zakladatel Open Society Foundation.

Orbán si prý během poslední dekády z unijních fondů nakradl velké částky. To se údajně týkalo i těch fondů, ze kterých měli těžit běžní Maďaři. Prý tedy nemůže podpořit pravidlo, které by omezilo tuto politickou korupci. Tato korupce má být dle Sorose tím mazivem, které udržuje kola jeho systému v pohybu.

„Navrhované prohlášení ze summitu je případem, kdy Evropská rada jedná nad rámec svých pravomocí a omezuje schopnost Evropské komise interpretovat a jednat podle dohodnutých právních předpisů EU. Jedná se o nebezpečný precedens, protože snižuje právní nezávislost komise a může být velmi dobře v rozporu se Smlouvou o Evropské unii, přinejmenším v jejím duchu,“ vyčetl Soros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…