Doktor Petráš se zděsil. Účinnost vakcín šokovala. A nebezpečí mutace

07.01.2022 11:40

Přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Petráš byl jedním z vědců, kteří v České republice na datech hodnotili sílu ochrany, kterou poskytují vakcíny společnosti Pfizer proti nemoci covid-19. Když Petráš viděl tvrdá data, prý se zděsil. Rozhodl se vysvětlit, co ho tak vyděsilo.

Doktor Petráš se zděsil. Účinnost vakcín šokovala. A nebezpečí mutace
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: RNDr. Marek Petráš, PhD

„Dá se jednoznačně říct, že očkování od společnosti Pfizer poskytuje relativně vysokou ochranu, ale co se ukázalo, tak je tato ochrana časově limitovaná. Kolem toho čtvrtého měsíce se to tak začíná lámat a v těch posledních měsících, tam ochrana dosahovala něco kolem 60 procent. ... Když jsem to v tom létě viděl, tak jsem se zděsil a napřed jsem si myslel, že jsem udělal chybu. Vždycky nejdřív hledáte chybu u sebe,“ vysvětloval přednosta v rozhovoru pro Reflex.cz.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Síla ochrany vakcíny může být podle Petráše ovlivněna tím, že covidový virus mutuje a stávající vakcíny byly vyrobeny proti původní variantě viru.

A pak je tu ještě jeden problém.  

„Jistý problém je v tom, že tato ultramoderní vakcína je založena na principu, který se do té doby nepoužíval. Těch prvních dvacet let před pandemií byly mRNA vakcíny hudbou budoucnosti a vždycky vůči nim existovala určitá paralela obezřetnosti. My dnes o mRNA vakcínách víme víc, než o mnoha tradičních vakcínách, ale jsou to data získaná za několik měsíců. Nám zatím chybí ten dlouhodobý pohled,“ upozornil Petráš.

Dosud prý také nevíme, jak vysokou hladinu protilátek člověk musí mít, aby byl co nejvíce chráněn. A pokud budeme přidávat další dávky, čtvrtou, pátou, šestou, sedmou, může se stát, že ochrana bude slábnout, lidský organismus nebude už reagovat tak dobře.

Nejčastěji se doporučuje projít onemocněním covid-19 a pak se nechat naočkovat dvěma dávkami. „Ale tou druhou dávkou už si lidé možná trochu uškodili. Když někdo prodělal covid, měl by si nechat dát jen jednu dávku, protože oni už tu imunitu jen posilují. Já jsem doporučoval Johnsona, protože to je jednodávková vakcína,“ upozornil Petráš.  

Marek Petráš má prý pochopení pro lidi, kteří prodělali covid a nechtějí se nechat očkovat, neboť věří, že už jsou dost chránění proti covidu vlastními protilátkami, ale má pochopení i pro lidi, kteří covid prodělali, podruhé už ho prodělat nechtějí, a proto se nechají očkovat. „Kdo prožil covid-19 a chce se nechat očkovat, ať se klidně nechá očkovat, ale moje doporučení by znělo jednou dávkou,“ uvedl Petráš.

Vyjádřil naději, že covid nakonec zmutuje tak, že se z něj stane běžné respirační onemocnění, ale zatím se to podle něj nestalo. Za rizikovou považuje možnost, že by covid mohl zmutovat také u zvířat a k lidem by se pak mohl vrátit v mnohem nebezpečnější podobě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…