Dominik Feri dělal politiku morálního kýče a takto to dopadlo. Ale kníže je zklamán justicí

02.11.2023 21:52 | Monitoring

Rozhodnutí soudu tři roky ve vězení pro bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho za znásilnění vyvolává rozporuplné reakce. Zatímco kníže Karel Schwarzenberg vyjadřuje lítost nad svým někdejším stranickým kolegou a zpochybňuje nezávislost justice, jiní trest vnímají jako povzbuzení pro ženy zažívající sexuální násilí. Jako paradox je zmiňován původní plán, že měl Feri do TOP 09 přilákat sympatizanty Me Too.

Dominik Feri dělal politiku morálního kýče a takto to dopadlo. Ale kníže je zklamán justicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý poslanec Dominik Feri

Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění dnes Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal bývalého poslance Dominika Feriho tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Bývalý politik novinářům řekl, že je z rozsudku zklamaný, doufá, že odvolací soud bude mít na případ jiný názor.

Středeční rozsudek podle komentátora Martina Schmarcze ukazuje selhání politiky morálního kýče a hovoří o paradoxu spjatém s Feriho kauzou. „Dominik Feri dělal dobře politiku morálního kýče. A pokud současný rozsudek něco ukazuje, tak selhání politiky morálního kýče. Feri byl pro TOP 09 vybrán, protože byl z etnické menšiny a zároveň měl progresivní názory. Do ‚staré, ošklivé, boomerské, kalouskovské, konzervativní‘ TOP 09 měl přivést mladé progresivní voliče. Měl paradoxně přilákat ty, kteří se k ženám chovají hezky a kteří podporují Me Too,“ nechal se slyšet ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ostré kritice čelí někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) za to, že soudní verdikt nad Ferim zpochybňuje. „Je mi Dominika Feriho líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ řekl redakci CNN Prima NEWS po nepravomocném rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3.

„Zpochybňování justice kvůli nepříznivému rozsudku pro kamaráda je celkem chucpe,“ kritizoval Schwarzenberga na sociální síti například pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

Komentátor Petr Honzejk vnímá rozsudek nad Ferim jako signál pro ženy, které čelí sexuálnímu násilí, aby se takové případy nebály nahlásit. „Nyní, skrze široce medializovaný případ bývalé hvězdy TOP 09 Dominika Feriho mohou ženy, které sexuální násilí v té či oné formě zažívají, zjistit, že jejich situace už není beznadějná, jako bývala,“ píše ve svém facebookovém komentáři.

„Vidí, že za znásilnění se už, zcela správně, nepovažuje jen hrubým fyzickým násilím vynucený pohlavní styk, ale i nucení k sexu méně brutálními metodami. Vidí, že ani když proti nim bude stát vlivný muž, který nemá problémy se zaplacením superkvalitních obhájců, nejsou dopředu odstaveny do pozice hysterických osob, jimž nakonec nikdo neuvěří. Vidí, že vyšší společenské postavení dotyčného násilníka nutně neznamená, že nemá smysl cokoli hlásit,“ pokračuje Honzejk.

„A i policisté, kteří se zatím k obětem sexuálního násilí často chovali s empatií hlavní postavy filmu Borat, se snad při sledování případu Feriho chytí za nos. Situace se zkrátka může začít obracet k lepšímu,“ uzavírá komentátor.

Při ukládání trestu vzala soudkyně v potaz to, že se podle ní Feri dopustil tří trestných činů, přihlédla také k tomu, že oběťmi byly mladé dívky. „Panu obžalovanému neprospívá ani okolnost, že se trestného činu dopustil jako mladý politik, ke kterému poškozené vzhlížely a měly k němu důvěru,“ řekla Hájková. Negativně zhodnotila taky to, jak se Feri choval při výsleších dívek, které poslouchal z vedlejší místnosti. Podle Hájkové se smál tak hlasitě, že ho dívky slyšely v jednací síni.

„Je pro mě velkým zklamáním, že jsem odsouzený za něco, co se skutečně nestalo,“ řekl novinářům po vyhlášení rozsudku Feri. Dodal, že vyčká písemného vyhotovení verdiktu, aby zjistil, jak se soud vypořádal s údajnými rozpory v případu. Věří, že odvolací soud jeho námitkám vyhoví. Odmítl také, že by se při výsleších poškozených choval neomaleně.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová viní Feriho ze tří skutků, dva se podle ní staly v březnu a v listopadu roku 2016 v jeho bytě na Praze 3. Obě dívky Feri podle obžaloby přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době sedmnáct let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …