Dopis Bidenovi. Změna směru v USA? To sotva

26.10.2022 18:00 | Analýza

Třicítka amerických progresivních kongresmanů z Demokratické strany po vlně kritiky stáhla dopis, v němž americkému prezidentovi Joeu Bidenovi – i přes nedávné ruské útoky cílené přímo na civilisty – radila, aby Američané „i v zájmu Ukrajiny“ zahájili přímé rozhovory s Ruskem a Moskvě nabídli možnosti „nového evropského bezpečnostního uspořádání přijatelného pro všechny strany“. Politici se po několika hodinách nechali slyšet, že šlo pouze o „personální chybu“ a dopis byl prý „několik měsíců starý“.

Dopis Bidenovi. Změna směru v USA? To sotva
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Dopis, v němž signatáři tvrdili, že „vzhledem k destrukci, kterou tato válka způsobila Ukrajině a světu, jakož i k riziku katastrofické eskalace“ je podle nich „v zájmu Ukrajiny, Spojených států a světa vyhnout se prodloužení konfliktu“, byl stažen již po necelých 24 hodinách, během nichž se k němu stačila snést nemalá kritika, která zřejmě není tím, co by špičky Demokratické strany chtěly vidět zrovna několik dní před blížícími se volbami do Kongresu.

Američtí progresivisté uvnitř Demokratické strany v čele s předsedkyní Kongresové progresivní skupiny Pramilou Jayapalovou tvrdí, že dopis se dostal na veřejnost „omylem“.



„Dopis byl vypracován před několika měsíci, ale bohužel byl vydán zaměstnanci bez prověření,“ uvedla Jayapalová podle The Guardianu k psaní pro amerického prezidenta Joea Bidena, které po něm žádalo zvýšit úsilí „o nalezení realistického rámce pro příměří“.

„Konflikt ohrožuje další desítky milionů lidí na celém světě, protože prudce rostoucí ceny pšenice, hnojiv a pohonných hmot vyvolávají akutní krizi hladu a chudoby ve světě. Válka, která bude pokračovat několik let a která může nabýt na intenzitě a geografickém rozsahu, hrozí, že povede k vyhnání, zabití a zbídačení mnohem více Ukrajinců a zároveň způsobí hlad, chudobu a smrt na celém světě. Konflikt také přispěl ke zvýšení cen benzínu a potravin v zemi, což v posledních měsících podpořilo inflaci a vysoké ceny ropy pro Američany. Ekonomové se domnívají, že pokud se situace na Ukrajině stabilizuje, některé spekulativní obavy, které vedou k vyšším cenám pohonných hmot, opadnou a pravděpodobně povedou k poklesu světových cen ropy,“ psalo ve svém dopise třicet členů Kongresu.

„Vyzýváme, abyste vyvinul energické diplomatické úsilí na podporu vyjednaného urovnání a příměří, zahájil přímé rozhovory s Ruskem, prozkoumal možnosti nového evropského bezpečnostního uspořádání přijatelného pro všechny strany, které umožní vznik suverénní a nezávislé Ukrajiny, a ve spolupráci s našimi ukrajinskými partnery usiloval o rychlé ukončení konfliktu a znovu zdůraznil, že tento cíl je hlavní americkou prioritou,“ tlačili v textu progresivisté na amerického prezidenta.

K dopisu, pod nímž stál podpis i například kongresmanky a aktivistky Black Lives Matter Cori Bushové či jedné z hlavních tváří amerických progresivistů a socialistů Alexandrie Ocasio-Cortezové, se po jeho uveřejnění dostala pozornost především po článku deníku The Washington Post, tvrdícím, že jde o požadavek progresivistů Sněmovny reprezentantů na „dramatickou změnu“ v rámci podpory napadené Ukrajiny.

Dle některých názorů ale kritika není příliš opodstatněná a v dopise nezazněly žádné opravdu tvrdé výzvy. „Zdálo se, že jen málokdo si dopis skutečně přečetl, než se o něm rozohnil. Ti, kteří tak učinili, by si rychle uvědomili, že dopis – opět před odvoláním – je fakticky podporou politického statu quo. Signatáři znovu potvrdili svou trvalou podporu ‚vojenské a ekonomické podpoře, kterou Spojené státy poskytly Ukrajině‘, přičemž pouze ‚naléhali‘, aby tato ‚podpora‘ byla ‚spojena s proaktivním diplomatickým tlakem‘,“ píše k této výzvě amerických progresivistů politický komentátor Michael Tracey pro server Compact.

Komentátor tvrdí, že „navzdory své zásadní nedůslednosti mohl dopis signatářům poskytnout možnost tvrdit, že ‚tlačí‘ na diplomacii, i když toto ‚tlačení‘ představovalo jen o málo víc než bezzubý PR manévr, kterým si zachraňují tvář“. „Přesto to bylo něco, čím se možná mohli odvolávat na své voliče, kteří by se mohli divit, co dělají s Bidenovým varováním, že se rychle blíží jaderný armagedon,“ popsal.

Připojil, že američtí politici v Kongresu se již v květnu vyslovili, že „logistická podpora a sdílení zpravodajských informací ze strany Spojených států pro jinou válku představuje neoprávněné vojenské zapojení USA“ – tehdy však šlo o zapojení se do války Saúdské Arábie v Jemenu. „Po desetiletích dvoustranného konsensu je stále přípustnější ostře kritizovat Rijád, i když politika vůči Ukrajině prošla opačným trendem. Saúdská rezoluce samozřejmě v měsících od svého předložení také nikam nevedla, ale alespoň se jednalo o hmatatelné uplatnění pravomoci Kongresu vykonávat dohled ve vztahu k zahraniční politice,“ tvrdí dále Tracey.

Podle něj změna přístupu vůči Ruskem napadené Ukrajině nehrozí, jelikož členové Kongresu nejsou příliš nakloněni jakémukoli poskytnutí legislativních kroků proti pomoci pro bránící se zemi. „Týká se to i republikánů, z nichž někteří v posledních měsících okrajově změnili svůj rétorický postoj a vyznávají povrchní stranickou kritiku Bidenova vedení války. Z hlediska věcné politiky však dávají jen málo najevo, že by nakonec udělali něco významného, co by změnilo status quo,“ míní komentátor, jenž je ve svém postoji k další podpoře Ukrajině dosti kritický.

Tracey k dopisu doplňuje, že se podle něj prostřednictvím tohoto „PR přehmatu“ objasnilo, že dle jeho mínění podporují politický přístup, který dle něho nebere ohled na „míru jaderného rizika, které je podle samotného Bidena srovnatelné s kubánskou krizí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…