Dostavba jaderných bloků: Zemanův Nejedlý měl jednal v Moskvě v zájmu Rusů, sám to popírá. Ve sporu jsou prý ale i Hrad a Babiš

03.10.2017 8:02

Zdá se, že dostavba jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech ještě může být jedním z klíčových předvolebních témat, a to především proto, že se v představách o dostavbě bloků zásadně rozcházejí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), prezident Miloš Zeman a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Dostavba jaderných bloků: Zemanův Nejedlý měl jednal v Moskvě v zájmu Rusů, sám to popírá. Ve sporu jsou prý ale i Hrad a Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

Téma dostavby jaderných elektráren není důležité jen pro premiéra Sobotku a jeho bývalého vicepremiéra Babiše, ale také Hrad. Svědčí o tom schůzka poradce prezidenta Zemana Martina Nejedlého v Moskvě. S odvoláním na časopis Respekt o cestě Nejedlého do Moskvy informoval server Aktuálně.cz.

O dostavbu jaderných bloků mají dlouhodobě zájem Rusové, Francouzi či Jihokorejci, což prozradil prezident Zeman při své cestě do USA na jednání OSN. Premiér Sobotka (ČSSD) si představuje, že by bylo možné ČEZ rozdělit a jeho jadernou divizi přiřadit pod stát. Babiš je ale proti tomu, protože tvrdí, že by tak stát ztratil vliv na tu část ČEZu, která vydělává. A možná i kvůli svému názoru Nejedlý v Rusku o Babišovi hovořil.

„(Schůzka) Proběhla v utajení, účastnil se jí ředitel ruského Rosatomu Alexej Lichačev – jeden z možných finalistů budoucího tendru – a za českou stranu vedl delegaci poradce prezidenta Martin Nejedlý. ... I když o jádru bude rozhodovat vláda, nebyla to ona, kdo cestu domlouval. Cestu do Moskvy i hotel si platil Nejedlý sám, z jednání neudělal žádný oficiální zápis, což se kvůli transparentnosti podobných jednání běžně dělá. O Nejedlém je známo, že představuje prezidentovu spojku na Moskvu. Až dosud se o jednání vědělo to, že Nejedlý u Rosatomu lobboval za české firmy, aby dostaly od Rosatomu zakázky,“ napsal server.

Celý článek naleznete zde.

Na přetřes údajně přišla i již zmíněná otázka vztahu prezidenta Zemana a možného příštího premiéra Andreje Babiše. Zatímco Zeman by rád stavěl elektrárny na splátky, podobně jako Maďarsko, Babiš volá po tom, aby dostavbu financoval ČEZ. Pokud se pánové neshodnou, co dál s jadernými bloky, mohl by to pro Rusy být problém. Nejedlý však popírá, že s ruskou stranou probíral vztahy Zemana a Babiše. Nemluvil o dostavbě jaderných bloků ani se samotným Babišem. Nejedlý tvrdí, že jen informoval prezidenta Zemana o schůzce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…