Drábek: Věděl jsem o jednání s firmou OKsystem, ale nic o úplatku

03.10.2012 17:50

Odstupující ministr práce a sociálních věcí dal ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu jednoznačně najevo, že svému někdejšímu náměstkovi Vladimíru Šiškovi nadále důvěřuje a věří, že dojde k jeho očištění. Připustil, že o jednání s firmou OKsystem věděl, ale to prý v žádném případě neznamená, že věděl něco o úplatku. Pokud taková nabídka vůbec padla. V TOP 09 bude působit dál a bude usilovat o naplnění volebního programu strany.

Drábek: Věděl jsem o jednání s firmou OKsystem, ale nic o úplatku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Policie tvrdí, že Vladimír Šiška z pozice náměstka ministra a Milan Hojer z pozice ředitele odboru informatiky nabízeli firmě OKsystem úplatek ve formě zakázek v hodnotě 100 milionů korun, pokud stáhnou stížnost podanou k antimonopolnímu úřadu. Ministr prý o jednání věděl a nepovažoval na něm nic špatného, ale o údajně nabídnutém úplatku netušil. Proč se tedy nakonec rozhodl k rezignaci?

Šišku znám dlouho a věřím mu

"Pro mě tím důležitým úkonem, na jehož základě jsem se definitivně rozhodl, bylo to, že soudce rozhodl o uvalení vazby. To je ten okamžik, kdy splním to, co jsem řekl a rezignuji. Byť si stále myslím, že se můj bývalý první náměstek nedopustil žádného trestného činu a věřím, že se to ukáže. I když jsem věděl, že proběhlo jednání s firmou OKsystem," uvedl Drábek. Dodal k tomu, že jednání mezi firmou a ministerstvem nevidí jako špatné, ale případné nabízení úplatku jednoznačně za špatné považuje. O tom prý ale nevěděl.

Ministr také trvá na tom, že výběrové řízení, které údajně vypsáno nebylo, ve skutečnosti vypsáno bylo, i když ho nevypisoval Drábek, využil toliko rámcových smluv, které na ministerstvu platily ještě před jeho nástupem. Nemůže odpovědět ani na to, o jaké zakázky v objemu 100 milionů korun, o nichž mluvila policie, se mělo jednat. Potřeboval by k tomu dodat nějaké další informace, aby se mohl relevantně vyjádřit. Je tedy třeba počkat na další informace, které případně policie uvolní.

V pořadu také zaznělo, že se Drábek s Vladimírem Šiškou zná asi patnáct let, přičemž posledních devět let s ním úzce spolupracuje a za tu dobu neměl důvod, aby mu vyjádřil nedůvěru. V závěru pořadu zaznělo, že z pozice místopředsedy TOP 09 bude Drábek dál usilovat o to, aby byl naplňován jak to dělal prakticky od zrodu TOP 09 a na tom nehodlá nic měnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…