Drábkovy programy na úřadech práce špatně počítají nezaměstnané

03.02.2012 9:24

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) i přes četnou kritiku tvrdí, že na úřadech práce je vše v pořádku a zprávy o potížích s novým systémem výplaty dávek jsou pouhou mediální bublinou. Deník MF Dnes uvádí, že ve čtvrtek kvůli této „bublině“ přišli o místo dva vysoce postavení úředníci na ministerstvu.

Drábkovy programy na úřadech práce špatně počítají nezaměstnané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Drábek kvůli potížím s novými počítačovými programy odvolal šéfa odboru informatiky na ministerstvu práce René Pitáka.

Ředitel informatiky neobstál jako manažer při plnění zadaného úkolu, přiznal Drábek

„Jako ředitel odboru IT byl zodpovědný za řízení týmu informatiků a za manažerské zvládnutí zadaného úkolu, tedy přechodu na nový systém. V této roli neobstál,“ prohlásil Drábek podle MfD.

Ministr odvolal také výkonnou ředitelku úřadu práce Alenu Královou kvůli selhání při zavádění nového systému. Drábek zároveň naznačil, že by mohly padnout další vyhazovy.

Drábek tímto způsobem poprvé nepřímo přiznal, že nový způsob vyplácení dávek nefunguje, jak má. Největší problémy jsou s nově vytvořeným systémem pro evidenci žadatelů o sociální dávky. Ministerstvo ho pořídilo za 200 milionů korun. Úředníci si stěžují, že systém je pomalý, často kolabuje a chybějí mu důležité funkce, uvádí deník MF Dnes.

Nový program neumí statistiky. Data se musí přepisovat do starého

Ukázalo se, že v novém programu pro evidenci nezaměstnaných chybí možnost vytvářet statistiky. Přitom ministerstvo musí zveřejňovat aktuální čísla vždy šestý pracovní den v měsíci.

Úřady práce zatím mohou využívat starý systém, který zde fungoval posledních patnáct let. Ten dokáže vytvářet statistiky, ale nová data se do něj musí přepisovat z nového programu.

„Za leden je třeba pouze sečíst údaje ze starého a nového programu. Od března už budou všechny údaje zpracovány z jedné datové základny,“ prohlásila mluvčí ministerstva Táňa Švrčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…