Drábová vyprávěla Witowské, jak se jí kvůli Putinovi zhroutil svět. A jódové tablety vám nebudou k ničemu, vzkazuje

01.05.2022 7:40

Válkou skončily velké prázdniny, které jsme si užívali více než třicet let, říká v pořadu Interview ČT24 jaderná fyzička, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Po ruském útoku na jadernou elektrárnu se jí prý zhroutil svět. Od té doby vydává zprávy o míře radiace na Ukrajině, které jsou velmi sledované a mírní podle ní obavy lidí, i když Putinovi do hlavy nikdo nevidí.

Drábová vyprávěla Witowské, jak se jí kvůli Putinovi zhroutil svět. A jódové tablety vám nebudou k ničemu, vzkazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana drábová

Drábová denně podává pravidelně informace k míře radiace na Ukrajině na svém twitteru. Hlášení prý čtou tisíce lidí. „Je to zavazující, zapomenout na to nemůžu. Prostě ráno vstanu, vyčistím si zuby, vypiju kafe a píšu ten tweet,“ uvedla, že už je to forma jakéhosi rituálu.

Psát o situaci na Ukrajině a sdílet ji s lidmi ji napadlo ve chvíli, kdy ruská armáda obsadila Černobyl. „V té chvíli nastala situace, kterou my známe, ale neumíme s ní zacházet. Jakmile se ve veřejném prostoru vyskytnou slova ‚jaderný, záření, radiace, riziko, mimořádný‘, v té chvíli zhruba dvacet procent lidí upadne do děsu, což se projevuje třeba tím, že vykoupí jodové tablety v lékárnách, i když jim k ničemu nejsou,“ sdělila s tím, že cílem jejích tweetů je obavy lidí zmírnit.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Po útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu na Ukrajině se prý Drábové „zhroutil svět“. „Tehdy ruský prezident Vladimir Putin porušil všechno, co mohl,“ dodala s tím, že důvody, proč tak Putin učinil, nezná a že do hlavy mu nikdo nevidí.

Sama se domnívá, že důvod byl pragmatický „Já si myslím, že důvod k obsazení jaderné elektrárny Záporoží byl poměrně pragmatický. Když si uděláte logistickou základnu v jaderné elektrárně, tak si můžete být skoro jistí, že po vás nikdo střílet nebude,“ domnívá se.

Podle jejích slov, pokud by ale měla být jaderná válka, jsou k tomu účinnější způsoby, než poškodit nebo zničit jadernou elektrárnu. „Bohužel Rusko je druhá největší jaderná velmoc na světě, společně s USA vlastní 93 % jaderných hlavic, které na světě jsou,“ připomněla Drábová. A také podrobně hovořila o tom, jak jaderná elektrárna funguje, kdo ji může obsluhovat a proč v případě jaderného útoku nepomůžou jodové tablety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…