Drahá elektřina – za to nemůže jenom válka. „Už teď je pozdě.“ Ivo Valenta promluvil

26.08.2022 8:20

Ceny energií trápí české domácnosti i průmysl. Bývalý senátor a majitel Synotu Ivo Valenta proto volá po okamžitém jednání. „Nenechme se zlikvidovat cenami energií,“ vyzývá s tím, že pokud naši politici nezasáhnou, není taková situace udržitelná.

Drahá elektřina – za to nemůže jenom válka. „Už teď je pozdě.“ Ivo Valenta promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Evropští politici podle Valenty tuto otázku řeší jen pramálo, naše vláda takřka vůbec. „Jenže je třeba si uvědomit, že katastrofa v peněženkách občanů naší země takových rozměrů nabrat nemusí,“ alarmuje Ivo Valenta, že ceny na energetických burzách trhají rekordy a vážně ohrožují evropské domácnosti i průmysl. „Opravdu má cenu pokračovat v obchodování na takto zdivočelém trhu?“ vybízí k zamyšlení.

  • Původní text ZDE

„Česko vyrábí víc elektřiny, než samo spotřebuje. A vyrábí ji levně. Přesto ČEZ, největší domácí producent, nabízí elektřinu na přeshraničním volném trhu za vysoké ceny, určované burzami. Cílem ČEZ je bohužel maximalizace zisku a zvyšování hodnoty firmy. Jenže to odneseme my všichni,“ pokračuje podnikatel.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Přitom řešení existuje: „Elektřina se totiž nemusí nakupovat jen na burze, ale i rovnou od výrobců. Část expertů navíc doporučuje, aby elektřinu od ČEZ vykupoval přímo český stát, případně aby byl ČEZ přinucen prodávat elektřinu doma za nižší než tržní ceny,“ navrhuje bývalý člen horní komory Parlamentu možná řešení energetické krize

U elektřiny navíc podle jeho slov může dojít – na rozdíl od plynu, který dovážíme –, k zastropování cen. „Je možné se bavit také o regulované ceně, která by byla přijatelná pro domácnosti i firmy a současně by umožnila výrobcům generovat zisk,“ říká Valenta.

„Situace je opravdu vážná a nemůže za ni jen válka mezi Ruskem a Ukrajinou, ale také chybná evropská energetická politika. Pokud naši politici nezasáhnou, domácnosti ani průmysl nejsou schopny ceny, které raketově letí výš a výš, ustát. To je bohužel fakt, který by měl politikům konečně otevřít oči. Už teď je pozdě,“ zakončuje bývalý senátor Ivo Valenta.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…