Drahá ropa zvedne ceny jízdného. Některé spoje úplně zruší

29.03.2011 15:18

Konflikty v severní Africe prodražují ropu na celém světě. Doplatí na to i Češi. Pravděpodobně se totiž zdraží jízdné hromadné dopravy. Některé spoje se mohou úplně zrušit.

Drahá ropa zvedne ceny jízdného. Některé spoje úplně zruší

"Samozřejmě ještě nemáme přesná čísla. Měsíčně ale spotřebujeme asi tři sta třicet tisíc litrů nafty, takže zvýšení ceny o korunu za litr pro nás znamená měsíčně tři sta třicet tisíc korun navíc," naznačil serveru Týden.cz ředitel ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Hucl.

Otázkou je, zda zdražení zaplatí samospráva nebo lidé. "Nechci teď předjímat, jak to dopadne, ale jsou tři varianty - krajský úřad možná bude moci naši ztrátu plně pokrýt, nebo budeme muset zdražit jízdné, a možná půjde o kombinaci obojího," řekl Hucl.

Zdražování a rušení

Ve zdražování jízdného by ovšem mohl být problém, reguluje ho totiž stát. "Částky, o něž se nám zvýší náklady kvůli růstu cen pohonných hmot, jsou velmi vysoké. Ale platí cenový výměr jízdného z loňského roku, a my už jsme na jeho hranici, takže se nemůžeme jednoduše rozhodnout, že zdražíme jízdné. A navíc by kvůli tomu možná ubylo cestujících," vysvětlil ředitel osobní dopravy ČSAD Vsetín Oldřich Holubář.

Některé firmy se proto mohou uchýlit ke krajnímu řešení - vybrané spoje jednoduše zruší. "Státem daný cenový výměr jízdného využíváme maximálně, takže ceny již zvednout nemůžeme. V posledních letech jsme se vždy snažili šetřit třeba na režijních kilometrech a mzdách nebo jiných nákladech za pomoci výběrových řízení. Ale pokud růst našich nákladů bude pokračovat, nevylučuji, že dojde k omezení objemu dopravy," potvrdil serveru provozní ředitel ČSAD Střední Čechy Štěpán Ševčík.

Problém se zdražováním ropy a benzinu ovšem jen tak nezmizí, bude proto třeba do budoucna hledat dlouhodobější řešení. "Do roku 2020 by mohly ceny těchto paliv stoupnout až o sto dvacet tři procent," naznačil dokonce Jaroslav Opava z Dopravní fakulty ČVUT.

Čtěte:

Zdraží Plzeň jízdné? Vrabci na střeše o tom štěbetají, politici mlží

Senátem prošla novela, která příští rok zdraží cigarety

Jaderná prohibice v Německu zdraží český proud

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…