Drahé respirátory nás vyhladoví? Schillerová uleví

31.01.2021 18:07

V České republice se již několik dní vedou debaty o povinném nošení respirátorů v městské hromadné dopravě. Ekonom Lukáš Kovanda v této souvislosti upozornil, že některé rodiny by mohly být postaveny před volbu, jestli si koupit jídlo, nebo respirátor. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nabídla cestu, jak to vyřešit. Klade si však podmínku.

Drahé respirátory nás vyhladoví? Schillerová uleví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Vláda se prozatím nedohodla na tom, zda by bylo vhodné nařídit povinné nošení respirátorů ve veřejných prostorách. Většina epidemiologů se shoduje v tom, že roušky již nestačí bránit šíření agresivnější britské mutace koronaviru, ale z ekonomických důvodů nebylo zatím nošení respirátorů striktně nařízeno.

„Déletrvající povinnost nosit respirátory v MHD nebo v obchodech by znamenala značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností. V těchto domácnostech se ročně utratí za léčiva a zdravotnické pomůcky – což je skupina, do níž náleží i respirátory – 1 891 korun na osobu, jak plyne z nejnovějších dat ČSÚ; těch za rok 2019. Cena nejlevnějších respirátorů, jednorázových, se dnes pohybuje kolem deseti korun. Účinně je lze používat přibližně osm hodin. Za pracovní týden tak osoba utratí za takové respirátory zhruba padesát korun, tedy zhruba 2,6 procenta celoročních výdajů na léčiva a zdravotnické pomůcky. Takovou finanční zátěž si chudé české domácnosti mohou dovolit maximálně po dobu čtyř týdnů, neboť pak už by musely z důvodu vyčerpávání finančních rezerv omezovat své jiné výdaje, třeba také ostatní náležející do položky léčiv a zdravotních pomůcek,“ uvedl Kovanda.

Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová proto podle ČTK přišla s nabídkou. Na dva měsíce odpustí placení DPH u respirátorů. Ale jen pod podmínkou, že toto zboží opravdu zlevní.

„Pokud by Ministerstvo financí mělo přistoupit k tak mimořádnému kroku, jakým je odpuštění DPH, musím mít jistotu, že tím pomůžeme lidem nakupovat respirátory za nižší ceny. Tedy že marže neskončí v kapse výrobců a prodejců,“ řekla ministryně ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…