Drahoš chce v ČR školu George Sorose. Tu, co Orbán vykázal z Maďarska. A Andrej Babiš se přidal

04.04.2017 20:14

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš doporučuje přesunout soukromou Středoevropskou univerzitu miliardáře George Sorose. Maďarský premiér Viktor Orbán připravil zákon, jehož cílem je v podstatě vyhnat Sorosovu univerzitu ze země. Předseda vlády se netají tím, že Sorose považuje za jednoho z viníků uprchlické krize.

Drahoš chce v ČR školu George Sorose. Tu, co Orbán vykázal z Maďarska. A Andrej Babiš se přidal
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

Maďarský předseda vlády Viktor Orbán nechal připravit zákon, v němž se praví, že v Maďarsku nesmí působit univerzita, která má kampus v podstatě jen v Maďarsku, ale sídlo univerzity leží mimo Maďarsko. Tato charakteristika se přesně hodí na soukromou univerzitu amerického miliardáře George Sorose. Sídlo univerzity najdeme v New Yorku, zatímco kampus této vzdělávací instituce leží v Maďarsku.

Miliardář, jenž se netajil např. podporou Hillary Clintonové v amerických prezidentských volbách, si v 90. letech vybral tuto středoevropskou zemi za sídlo své univerzity, jelikož se zde sám narodil, ale ze své vlasti prchl před nacistickou a posléze komunistickou totalitou.

Diskriminace, která nemá v demokratických zemích obdoby, říká Drahoš

Soros chtěl v postkomunistické zemi založit jakousi baštu liberálního myšlení a jedna z poboček měla sídlit i v Praze. Server Info.cz však připomíná, že v Česku univerzita relativně rychle skončila kvůli sporům s tehdejším předsedou vlády Václavem Klausem.

VÍCE O STŘEDOEVROPSKÉ UNIVERZITĚ ZDE

Teď se zdá, že bude soukromé Sorosově univerzitě odzvoněno i v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán se nijak netají tím, že Sorose opravdu nemá rád a vnímá ho jako jednoho z viníků uprchlické krize. Nejen proto si Orbán přeje, aby univerzita skončila. Nestojí o to, aby produkovala absolventy smýšlející podobně jako sám Soros. Vedení soukromé univerzity hovoří o nepřijatelném nátlaku. Snaží se přežít, ale vůbec není jisté, zda se jí to nakonec podaří.

A tady vstupuje na scénu prezidentský kandidát profesor Jiří Drahoš, který doporučuje sídlo Středoevropské univerzity přesunout z Maďarska do Česka.

 

 

 

„Maďarský parlament schválil zákon omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí. Taková diskriminace nemá v demokratických zemích obdoby. „Navrhuji, aby se Středoevropská univerzita přestěhovala do Prahy. Našla by zde důstojné podmínky včetně zájmu Akademie věd o spolupráci,“ podotýká bývalý předseda Akademie věd ČR na sociální síti Twitter.

A stejně jako Drahoš se vyjádřil i muž, který aspiruje na druhou nejvýznamnější ústavní funkci. Ministr financí a předseda favorita příštích sněmovních voleb ANO Andrej Babiš. Ten rovnou slíbil, že bude o její přesun do Prahy usilovat.

 

 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…