Dráhy jsou v pololetí ziskové. I přes menší platby krajů

19.08.2010 17:32

Příznivý vývoj tržeb, ale i vnitřní úspory stojí za pololetním ziskem Českých drah ve výši 21 milionů korun. Meziročně je to zlepšení o 78 milionů, informuje server Euro.cz.

Dráhy jsou v pololetí ziskové. I přes menší platby krajů

Ke konci června vykázaly České dráhy díky vnitřním úsporám a vyšším tržbám zisk 21 milionů, což je o 78 milionů lepší výsledek než za stejné období minulého roku. „Dráhy hospodařily s kladným výsledkem, a to i přesto, že na základě dlouhodobých smluv kraje zaplatily za zajištění osobní dopravy během prvních šesti měsíců o 212 milionů méně než loni," uvedl generální ředitel Petr Žaluda.

Před započtením odpisů dosáhl provozní výsledek kladné hodnoty 935 milionů. Příznivě se vyvíjely celkové tržby, které vyšplhaly v prvním pololetí až na 14,1 miliardy. „Velmi pozitivní je růst tržeb ve vnitrostátní přepravě, kde jsme meziročně utržili o 90 milionů víc, a to bez zdražování jízdného. Stejný trend pokračuje i v červenci," pochlubil se Žaluda.

Náklady zůstaly na úrovni minulého roku

V souladu s uzavřenými smlouvami s objednavateli klesla úhrada závazku za pololetí o 212 milionů na šest miliard. „Tento výpadek vyrovnávají právě již zmíněné tržby především za prodej jízdních dokladů, které meziročně rostly o dvě procenta a dosáhly 3,1 miliardy," upřesnil mluvčí Petr Šťáhlavský.

Na úrovni minulého roku zůstaly ve výši 13,2 miliardy náklady firmy. Českým drahám se daří snižovat hlavně osobní náklady a náklady na elektřinu, které díky přímému nákupu klesly meziročně asi o 110 milionů. „Společnost do června vydala mnohem více na opravy, především železničních vozidel. Tato položka meziročně vzrostla o 350 milionů na 919 milionů," uzavřel Šťáhlavský.

Čtěte také:

Dráhy si půjčily miliardy, zaplatíme to všichni 

Šéf ČD Žaluda prý záměrně poškozuje dceřiné ČD Cargo 

Dráhy za špínu ve vlacích musí zaplatit 1,5 milionu 

Foto: vlaky.net

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…