Drony pro Ukrajinu: Vzkazy herci Vetchému zkoumá oddělení extremismu a terorismu

15.01.2024 22:07

Herci Ondřeji Vetchému je vyhrožováno kvůli podpoře sbírky na drony pro Ukrajinu. Případem se začala zabývat policie.

Drony pro Ukrajinu: Vzkazy herci Vetchému zkoumá oddělení extremismu a terorismu
Foto: reprofoto: Interview ČT24
Popisek: Ondřej Vetchý.

„Kriminalisté tento případ zjistili z mediálního prostoru a z vlastní iniciativy se jím začali zabývat detektivové z odboru extremismu a terorismu, kteří zjišťují, zdali byl spáchán trestný čin, či přestupek,“ potvrdil mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Seznam Zprávám uvedl, že se policie případy údajného vyhrožování herci Ondřeji Vetchému zabývá. Pachatelům trestného činu nebezpečného vyhrožování hrozí odnětí svobody až na jeden rok.

Herec Vetchý je spoluzakladatelem a předsedou spolku Skupina D, jehož hlavní činností je zajištění financování výroby dronů Nemesis a také jejich přímá distribuce k ukrajinským vojákům. Drony vyrábějí dobrovolní modeláři. Na jejich práci dohlédnou členové Armády ČR. Záštitu nad sbírkou převzali náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka a náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Radek Hasala. Řehka je navíc také čestným členem spolku, informoval server E15.cz.

Výhrůžkám pro své aktivity čelí Vetchý především na sociálních sítích. Na sociálních sítích se také začala šířit fotomontáž Vetchého v tričku s nášivkou ukrajinského praporu Azov, který má podle článku proruská propaganda využívat jako symbol krajně pravicového extremismu.

 

 

Že členové Skupiny D čelí výhrůžkám, potvrdil redakci Seznam Zpráv spoluzakladatel Spolku D, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. „Bohužel mohu potvrdit, že výhrůžky dostává. Stejně tak mohu potvrdit, že různé výhrůžky dostáváme i my ostatní, kteří se projektu Drony Nemesis účastníme. Dostáváme je v různé míře, samozřejmě Ondřej tím, že je veřejně známá tvář na rozdíl od nás, těch výhrůžek dostává víc,“ popsal Mikulecký.

V kampani na nákup nejméně deseti tisíc dronů Nemesis se dosud vybralo přes 25 milionů korun.

Na propagaci sbírky Vetchý natočil spot. V něm vyzdvihuje odkaz českých letců, kteří se za druhé světové války přidali k britskému letectvu a bojovali proti nacistickému Německu. Občany žádá, aby se zapojili do sbírky pro Ukrajinu bojující s Ruskem, „jinak jeho chuť poroste a my budeme další na řadě“.

Herec Ondřej Vetchý se již dlouho veřejně angažuje na podporu Ukrajiny. Podpořil také sbírku lékárničky pro ukrajinské vojáky, kterou zajišťuje Nadační fond pro Ukrajinu, který je provozovatelem sbírky Dárek pro Putina.

Sbírkou Dárek pro Putina Ukrajinu podporuje jeden z nejbohatších Čechů, Dalibor Dědek. Aktuálně sbírka usiluje o nákup helikoptéry Sikorsky UH-60 Black Hawk. Dříve iniciativa spustila sbírky například na americký víceúčelový vrtulník Black Hawk, tank Tomáš, raketomet Přemysl, mobilní protivzdušnou obranu Viktor či drony pro dobrovolníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oddělení extremismu a terorismu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 16.01.2024 10:00:55
by spíše mělo zkoumat činnost Vetchého a spol. při podpoře banderovského, ukronacistického režimu.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…