Drsná poznámka k úmrtí Věry Čáslavské. A ještě jeden kopanec směrem k Hradu

31.08.2016 18:08

Reklamní expert Martin Jaroš, který v současné době žije v Kataru, se na svém facebookovém profilu vyjádřil k úmrtí české gymnastky Věry Čáslavské. Své řekl i diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský ve vysílání ČT24.

Drsná poznámka k úmrtí Věry Čáslavské. A ještě jeden kopanec směrem k Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Tak, jako Věra Čáslavská sklopila oči a dívala se do země v roce 1968 na olympiádě při sovětské hymně, tak dnes asi mnozí sklápíme oči, díváme se do země a myslíme na ni. Věra Čáslavská reprezentovala nejen naše Československo, ale byla symbolem odvahy, kterou jsme prostřednictvím ní vysílali do světa. Ona ukázala světu, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí,“ uvedl dnes ráno na adresu zesnulé gymnastky Věry Čáslavské slovenský prezident Andrej Kiska s tím, že sedm olympijských medailí ji navždy zařadilo mezi sportovní legendy. „Svými postoji a gesty se natrvalo zaryla do našich srdcí. Věro, děkujeme,“ dodal. 

A právě tento status se zalíbil Jarošovi. „To není možný, ten Kiska občas dělá českého prezidenta líp než český prezident sám,“ poznamenal Jaroš ke Kiskově statusu. „Že on Miloš ta sociální média odsourcoval do Bratislavy, minimálně ty srdíčkové věci z naší historie a všechno, co se nějak týká Ruska? Jako nemylme se, já nevidím Miloše Zemana černobíle, třeba jeho názory na Izrael konzistentně oceňuju, ale jedna věc je jasná. Zatímco Ovčáček na Twitteru spílá občanům, Kiska se chová jako džentlmen a svůj národ zvedá,“ rýpl si Jaroš. 

„Pro mě byla Věra Čáslavská sportovní legendou už během dospívání. Svým postojem na olympijských hrách v Mexiku se stala symbolem vzdoru. Osobně jsem ji poznal až v listopadu 1989, když jsme jako ten první tým poradců přišli na Pražský hrad s Václavem Havlem. Byla to skvělá kamarádka, dobrý člověk a nezdolatelný vzor člověka překonávajícího překážky,“ zmínil Žantovský. Čáslavská se podle něj angažovala nejen po srpnové invazi v roce 1968. „Byla sice v ústraní díky normalizační politice, ale když se objevila možnost, jak se znovu angažovat a přispět, učinila tak,“ dodal Žantovský. Vzpomněl i na Čáslavské podpis v posledních měsících, kdy se připojila k výzvě Britům, aby neopouštěli Velkou Británii.

„To by nebyla Věra, aby se k tomu nepostavila čelem,“ dodal. Čáslavská také vyzývala k pomoci uprchlíkům. „To sdílela z odkazu Václava Havla, který v minulosti napsal, abychom pomohli lidem prchajícím z domovů ohrožených válkou. Pokud zapomínáme na to, že dříve se pomáhalo nám, zapomínáme na sounáležitost s lidským pokolením jako celkem,“ řekl.

„Nikdy neustupovala před výzvou k boji. Celý život byla na straně lidí, kteří nekolaborovali s komunistickým režimem. Od prezidentské volby si slibovala možná něco lepšího, než jsme se dočkali,“ uzavřel se slovy k poslední prezidentské volbě, v níž Čáslavská podpořila Karla Schwarzenberga, Žantovský.

Slov ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše o Věře Čáslavské si povšiml i komentátor týdeníku Euro Jan Hrbáček. A dodal nelichotivou poznámku. „Velice mě mrzí odchod paní Very. Odvážné a hrdé ženy, která nevzdala žádný boj. Takovou jsem ji znal a takovou obdivoval,“ řekl Babiš. A Hrbáček dodal. „Myslím, že chuděra po tomhle tweetu umřela ještě podruhý...“

Kromě sportovců a politiků se k úmrtí sportovní legendy vyjádřila na svém facebookovém profilu i zpěvačka Natálie Kocábová. „Moc neRIPuju, ale Věra Čáslavská byla pro mě vždycky absolutní frajerka. Viděla jsem ji předminulou zimu, byla na mém koncertě, a uprostřed písniček jsem jí začala tleskat. Za takové osobnosti budu vždycky vděčná,“ napsala.

„Krásná, ušlechtilá... Paní Věra,“ podotkla pak na Facebooku advokátka Klára Long Slámová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…