Drsná výměna mezi Udženijou a Šlechtovou: Zrušit EET! Za naší vlády určitě ne. Za vaší ne, za naší ano!

27.11.2016 12:30

V nedělní Partii televize Prima se utkaly ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová a první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Dámy se do sebe pustily jako dvě lvice, skákaly si do řeči a snažily se vzájemně rozcupovat argumenty. Tvrdou bitvu svedly např. o EET. Udženija jasně slíbila, že nejen tuto „šikanu“ ODS zruší, až bude zase vládnout. Šlechtová jí vmetla do tváře, že tím vytvoří pořádný chaos.

Drsná výměna mezi Udženijou a Šlechtovou: Zrušit EET! Za naší vlády určitě ne. Za vaší ne, za naší ano!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Na úvod přišel na přetřes elektronický systém na zadávání veřejných zakázek, přes který by měly být řešeny evropské projekty. „Tomu se vytýká to, že tento systém měl uspořit pět miliard, ale podle NKÚ se tak zatím neděje,“ vypálila Udženija. Šlechtová se bránila, že tento projekt vymyslela ještě vláda Petra Nečase (ODS) na nátlak z Bruselu. Udženija obratem doplnila, že bude držet ministryni palce, aby nakonec všechno fungovalo bez problémů, jelikož je to v zájmu celé České republiky.

Podobnou smířlivost však odmítla Udženija projevit v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. Šlechtová má za to, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) na poslední chvíli navrhl kritizované výjimky, aby vyšel vstříc drobným podnikatelům. Výjimky podle Šlechtové neuškodí podnikatelskému prostředí.

„Myslím si, že by si pan ministr i celá vláda měli přiznat, že EET je jedna velká chyba. Pokud si myslíte, že se podnikatelské prostředí narovná nějakou represí, tak to je naprostý nesmysl,“ nebrala si servítky Udženija. „Já se divím vám, paní ministryně, jak můžete souhlasit s tímto represivním názorem, když je vaším úkolem podporovat cestovní ruch,“ kroutila hlavou první místopředsedkyně. Nakonec podotkla, že registrační pokladny a podobné represivní nástroje dlouhodobě prosazovala sociální demokracie a ODS tomu vždy bránila. A teď najednou přišel Andrej Babiš, který tento nápad naprosto nesmyslně převzal, rozčilovala se dál politička ODS.

„Tady já nemohu s paní místopředsedkyní ODS v žádném případě souhlasit. Už vůbec nesouhlasím s tím, že to je represivní nástroj,“ bránila se Šlechtová. Podnikatelé prý byli na EET dlouhé měsíce připravováni a všichni vědí, co je čeká.

Udženija si však trvala na svém. „Já jsem absolutně nešťastná z toho, co tu slyším. On to je represivní nástroj a vy to dobře víte. Je to drahý systém a my ho navíc zaplatíme ještě jednou, protože se navýší ceny, ony už se navyšují... Já tady zkrátka skládám argumenty, proč by se tento systém měl zrušit,“ apelovala Udženija na Šlechtovou. „Za naší vlády se to určitě nestane,“ odvětila Šlechtová. „Za vaší vlády ne, za naší vlády už ano,“ vzala si zpátky slovo Udženija. No, pokud na to budete mít dost hlasů...,“ zapochybovala Šlechtová. „To necháme na voličích,“ snažil se obě dámy krotit moderátor, moc se mu to ale nedařilo. Ženy si i dál šly po krku.  

„Naši podnikatelé jsou pokusní králíci, protože teprve uvidíme, co se stane, zkoušíme to. My jako ODS říkáme, že všechny tyto represivní nástroje zrušíme, nejde jen o EET, ale i o kontrolní hlášení k DPH, je to šikana podnikatelů,“ hřímala dál Udženija.

„To není žádná šikana,“ skočila političce z ODS do řeči ministryně Šlechtová. Vybírat daň je potřeba, a pokud to zrušíte, vytvoříte tady pořádný chaos,“ přisadila si ještě členka vlády.

Další bitvu dámy svedly o malé byty, které potřebují např. čeští senioři. Udženija v této souvislosti zmínila příklad. Dostala dopis od manželů starších sedmdesáti let, kteří si političce posteskli, že by rádi zůstali ve svém bytě, kde jsou zvyklí, ale kvůli rostoucím cenám si nemohou dovolit platit nájem. Přitom by jen stačilo odpustit těmto manželům inflační doložku.

„Tady je zapotřebí používat zdravý rozum. Kdybych ho nepoužívala, tak řeknu ne, oni na to prostě nemají, tak je přestěhujeme do domu s pečovatelskou službou. Ale já bych tady apelovala na zdravý rozum, protože i obci se vyplatí oželet inflační doložku a senioři budou moct zůstat tam, kde jsou zvyklí. Socialistická vláda nám bohužel celou řadou regulací brání používat zdravý rozum,“ rozčílila se u dalšího tématu Udženija. Pro některé diváky možná trochu překvapivě ji tady ministryně Šlechtová dala za pravdu. I jí se prý zdá, že je současný systém příliš složitý a zasloužil by si zjednodušit ve prospěch občanů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…