Drsné výročí v Berlíně: Antifa a pravičáci pět metrů od sebe

03.10.2018 15:58

Německo si 3. října připomíná tradiční Den znovusjednocení. V letošním roce probíhá ve stínu dramatických událostí posledních týdnů v Chemnitzu a dalších německých městech. Rozhořčení občané dopředu avizovali, že o sobě chtějí dát slyšet i v Berlíně. A to zase zmobilizovalo levicové radikály z hnutí Antifa, kteří se jakoukoliv podobnou akci pokoušejí zmařit. V Berlíně na Europaplatz je prý atmosféra velmi výbušná.

Drsné výročí  v Berlíně: Antifa a pravičáci pět metrů od sebe
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace, která byla spojena s pietním aktem za oběti útoku v Petrohradě před ruskou ambasádou v Berlíně

ParlamentníListy.cz mají přímo na Europaplatz v Berlíně svého zpravodaje Víta Hassana. Ten v patnáct hodin informoval, že nálada na místě je velmi dramatická a „před výbuchem“. Na vzdálenost šest metrů proti sobě mají stát agresivní čela obou průvodů.

Do průvodu připomínajícího Den národa měly dorazit podle odhadů přibližně 4 000 vlastenců. Vybaveni byli německými vlajkami a jejich cílem bylo připomenutí historické události. Po čtrnácté hodině začal  program s projevy a kulturními čísly.

Před patnáctou hodinou se ale u vchodu na náměstí shromáždila skupina asi 500 levicových aktivistů, patřících k hnutí Antifa, kteří se v posledních letech pokoušejí mařit jakoukoliv akci pravice. Skupina se dostala  až k bariéře ohraničující výroční demonstraci.

Proti nim se u bariéry sešikovala skupina radikálních pravičáků, kteří se neváhali rovněž projevovat značně agresivně. Tito lidé mohou podle reportéra  ParlamentníchListů.cz být v počtu zhruba 300–500 a jsou neméně radikální.

Obě skupiny na sebe z bezprostřední blízkosti pokřikují „Merkel muss weg“ (známý slogan pravicových odpůrců kancléřky) a „Nazis raus“.

Policie měla podle původních informací akci obsadit 4 400 příslušníky. Podle zpráv přímo z místa však policie akci příliš nezvládá a spíše improvizuje.

Po patnácté hodině měla demonstrace z Europaplatz vyjít na průvod městem, je však otázkou, zda se jej podaří zorganizovat. Kromě této demonstrace probíhá v ulicích Berlína ještě několik dalších levicových akcí.

Po půl čtvrté se však situace na náměstí trochu zklidnila, dokonce bylo slyšet i výkřiky, kterými Antifu častovali další účastníci demonstrace, kteří neměli zájem o konflikt.

Kolem šestnácté  hodiny průvod vyrazil na předem schválenou cestu ulicemi Berlína. V čele průvodu jde německý občan íránského původu, čímž chtějí účastníci demonstrovat, že nejsou zaměřeni proti všem cizincům.

Jak si povšiml reportér ParlamentníchListů.cz, každou boční uličku po trase pochodu musí jistit policie. Číhají v ní totiž levičáci z Antifa, obvykle v počtu desítek až stovek, a průvod i přes kordon policistů doprovázejí výkřiky kalibru „Nazi schweine“. V průvodu prý dominují obyčejní, zklamaní lidé, ovšem agresivní část pravicové demonstrace prý vzbuzuje podobné obavy, jako jejich levicoví odpůrci.

Po půl šesté situace znovu vygradovala, když skupina levicových aktivistů přímo přehradila trasu průvodu. K oddělení obou skupina muselo v okamžiku nastoupit 25 policistů a atmosféra prý opět houstne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…