Drsný komentář o tom, co na nás teď chystá Evropská unie. A budete koukat, kde vyšel

23.03.2016 8:01

Násilí, jehož jsme byli svědky v úterý v Bruselu, nemusí být podle religionisty Štěpána Krbce konečné. A nemusíme se jej dočkat jen od teroristů. Religionista totiž varuje, že evropští politici, prokazující totální neschopnost řešit problémy, mohou objevit násilí jako spolehlivou cestu k prosazení své vůle. Zatím se prý naplňují všechny předpoklady, aby se tak stalo.

Drsný komentář o tom, co na nás teď chystá Evropská unie. A budete koukat, kde vyšel
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

„Včerejší útoky v Bruselu i chyby při řešení utečenecké krize ukazují na neschopnost evropských politiků zodpovědně vládnout,“ varuje religionista. Evropu podle něj ovládla vrstva „europolitiků“, žijících ve skleníku stranických systémů a zcela odtržených od běžného života. Tento vývoj zašel tak daleko, že jsou schopni v jedné minutě řečnit o lidských právech a třást si rukou s představitelem krutého tureckého režimu, obdivujícím Adolfa Hitlera.

Dalším podstatným znakem současné evropské politiky je prý snaha o co největší potlačení „poddaných“. Podmínky mezinárodních dohod se zveřejňují zásadně až po jejich uzavření, a to, pokud možno, tak, aby byly co nejvíce matoucí a zakrývající pravý smysl. Za úspěchy zahraniční politiky jsou vydávány dohody o přesunech lidí, které připomínají experimenty nejtemnějších totalit dvacátého století.

Religionista upozorňuje, že evropské dějiny se tradičně pohybují mezi dvěma směry vývoje. Na jedné straně stojí tradiční evropská kultura individualismu, osobní nezávislosti a svobody volby. Jenže čas od času se v ní objeví kolektivistické hodnoty poslušnosti, pořádku a konformity.

Chování evropských špiček v posledním roce prý jednoznačně ukazuje, že opět nastává éra poslušnosti. Důkazy o tom přináší prakticky jakýkoliv evropský summit. „Slabší má čím dál zúženější prostor k prosazení svého názoru, pokud vůbec dostane možnost jej vyjádřit,“ píše Krbec ve svém komentáři pro MF DNES. To, že jsou evropští lídři schopni vidět lidi jako čísla a přistoupit na jejich vyměňování „kus za kus“, prý ukazuje, že jejich myšlení má kolektivismu blíže, než si kdokoliv dokázal představit. Podle Krbce bychom se toho měli bát. Kolektivismus totiž nevyhnutelně provází totalita a násilí, jimiž je vymáhán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …