Drtivá většina lidí chce dál přímou volbu prezidenta

29.12.2016 15:47

Přímou volbu prezidenta republiky si přeje zachovat 84 procent občanů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se v polovině prosince zúčastnila tisícovka respondentů. Přesvědčení, že rozhodování občanů o hlavě státu je lepší variantou než dřívější parlamentní volba, navíc sílí.

Drtivá většina lidí chce dál přímou volbu prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

„Je silnější než třeba na jaře roku 2015, kdy jsme se ptali na stejnou otázku. Přikládám to tomu, že pro je drtivá většina voličů Miloše Zemana z roku 2013. Ale je tam také skupina lidí, která už má v další přímé volbě prezidenta jiné hypotetické kandidáty,“ uvedl analytik Medianu Daniel Prokop.

V dubnu 2015 se pro zachování přímé volby vyslovilo 78 procent lidí, nyní je to ještě o šest procentních bodů více. Vrátit se k volbě prezidenta v parlamentu by si teď přálo 12 procent respondentů, zatímco před rokem a půl takový požadavek sdílelo 17 procent dotázaných.

Prezidentské volby jsou podle průzkumu nejdůležitější pro 17 procent Čechů, zatímco pro 44 procent občanů mají hlavní prioritu volby do Poslanecké sněmovny. Dalších 36 procent oslovených si myslí, že oboje volby jsou stejně důležité, vyplývá z průzkumu Medianu.

Volby do dolní komory parlamentu, které rozhodnou o složení příští vlády, se uskuteční příští rok na podzim. Prezidentské volby čekají Česko začátkem roku 2018. V Československu i České republice vybíral hlavu státu tradičně parlament. Až v roce 2013 se uskutečnila první přímá volba, v níž uspěl Miloš Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…