Držitel Sorosovy ceny Jan Moláček: Bojovat s globálním oteplováním je prostě správné. I kdyby nebylo

07.06.2017 8:53

Poté, co USA odstoupily od Pařížské dohody o boji se změnami klimatu, se opět začalo hovořit o smysluplnosti snah bojovat s klimatickou změnou. Podle některých však jsou podobné otázky zcela zbytečné, neboť s klimatickou změnou se má bojovat, ať existuje, nebo ne.

Držitel Sorosovy ceny Jan Moláček: Bojovat s globálním oteplováním je prostě správné. I kdyby nebylo
Foto: Vlada.cz
Popisek: Bohuslav Sobotka se zúčastnil klimatického summitu v Paříži

Mezi ty, kteří tvrdí, že s klimatickými změnami se má prostě bojovat a neřešit existenci této hrozby patří Jan Moláček, oceněný Sorosovou nadací Open Society Fund jako nejlepší český novinový komentátor roku 2016.

Moláček na úvod upřímně přiznává, že klimatologii vůbec nerozumí. Přesto dokázal rozpoznat, že otázka, zda ke klimatickým změnám přispívá člověk je tak ožehavá proto, že ohrožuje mocenské a byznysové postavení některých skupin. „Kdysi se za ně upalovalo, později exkomunikovalo, dnes si odpůrci nesouhlasně podtrhávají vlnovkou,“ poznamenává Moláček ve zjevné narážce na nejznámnějšího českého klimaskeptika Václava Klause, který je znám svým zvykem podtrhávat si v textech.

Sorosův laureát však nabízí jednoduché řešení: „Mám návrh: nemohli bychom se jednoduše tvářit, že za klimatické změny může člověk a že je v našich silách je zvrátit, i když tomu nevěříme?“

CELÝ KOMENTÁŘ JANA MOLÁČKA ZDE

Podle něj je totiž boj s klimatickou změnou prostě a bez diskuse pozitivní, protože přináší technologickou revoluci. Přidává historické srovnání, že nová čistá energetika a doprava je jako parní stroj, který na začátku průmyslové revoluce převálcoval koně a další zastaralé zdroje síly.

„Peníze vložené do těchto projektů nejsou vyhozené oknem, bez ohledu na to, co si myslíme o klimatické změně. Jsou to investice – a zdaleka nejen do čistého životního prostředí. Vznikají celá nová ekonomická odvětví,“ líčí fascinovaně veterán zpravodajství ČT a Wolnerových Reportérů, nyní píšící pro Aktuálně.cz.

Možná prý nakonec zjistíme, že klimaskeptici měli pravdu a teorie o globálním oteplování byl velký hoax. Ale tak jako tak prý bude výsledkem, že budeme žít v čistších městech.

„Nemám sice žádný radikální názor na příčiny vysychání už tak dost suchých regionů v Africe, ale zato si myslím své, pokud jde o banálnější otázku: zda se v Praze na magistrále dá ve špičce nadechnout. Podle mě nedá. A o tom se budu klidně s kýmkoliv hádat a nepřesvědčí mě ani zvedání obočí,“ uzavřel komentátor roku dalším rýpnutím do bývalého prezidenta.


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…