Důchodci, buďte solidární. Vždyť jste na tom líp než rodiny. Jurečka vyzývá

01.03.2023 20:30 | Ze sítí

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měli být důchodci solidární, protože rodiny s dětmi mají méně než oni. Nejen o tom hovořil s moderátorem Čestmírem Strakatým v pořadu Prostor X.

Důchodci, buďte solidární. Vždyť jste na tom líp než rodiny. Jurečka vyzývá
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Úvodem Jurečka odpovídal na otázku, zda není chyba o změně ve valorizacích důchodů jednat v legislativní nouzi. „Chyba to určitě není, protože vláda a já i třeba můj kolega, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, jsme se snažili jednat s opozicí, zdali by nám neumožnili to, co nám umožnili teď v posledních dvou týdnech, abychom toto mohli schvalovat mimo legislativní nouzi, se zkrácenými lhůtami, mezi prvním, druhým a třetím čtením, a na to nám opozice řekla, že neumožní, že to zavetuje – a v ten okamžik nemáte jinou možnost. Ale ten pokus dělat to jinou standardní legislativní cestou tady byl učiněn,“ poznamenal Jurečka.

 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
A je potřeba opravdu tak spěchat a je opravdu důvod pro legislativní nouzi? „Řeknu to v kontextu toho, jestli bychom tyto výdaje pokryli. Logicky pokryli, protože je pokrýt musíme. Ale pokryjeme je v rámci deficitu, v rámci toho, co si tato země, občané této země, budou muset půjčit a v budoucnu splácet. Takto to ministr financí říkal, a to, proč je nutné tento krok udělat, a já z něj žádnou radost nemám, je to, že v letošním roce, když se ta valorizace stane podle současných pravidel, tak to znamená výdaje navíc, které se už jednou provždy stanou těmi mandatorními výdaji, které budou už jednou provždy přiznány všem důchodům v této zemi a v příštím roce a v každém dalším to znamená roční výdaje navíc 58,8 miliardy korun, které se budou už jednou provždy valorizovat,“ sdělil Jurečka.

„My tady nesnižujeme současné důchody, my je zvyšujeme v průměru o 760 korun. Ten důchod naroste v červenci letošního roku na hodnotu více než dvacet tisíc korun průměrného důchodu. A vůči průměrné mzdě v této zemi bude vůbec na nejvyšší hodnotě za posledních třicet let, to znamená, že vůči průměrné mzdě to bude víc než padesát procent, hodnota průměrného důchodu. To znamená seniorům, těm, kteří požívají starobní a další důchody, opravdu ten růst je za poslední rok extrémně vysoký,“ dodal Jurečka.

Podle svých slov počítá s tím, že se zástupci hnutí ANO a SPD obrátí kvůli zákonu na Ústavní soud. „Ať rozhodne,“ říká. Věří i v to, že je velká šance, že to Ústavní soud nezmění, nebo lidově řečeno neshodí.

Jen za poslední půl rok vzrostly penze o 31 %, brání se Marian Jurečka nařčení místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka, že chce seniory „odrbat“. „Když se podívám třeba na situaci těch, kteří pracují, rodičů s dětmi, tak se rozhodně takto pozitivně neměnila. Byl bych rád, aby všichni ti, kteří dneska dostávají důchod, všechny ty babičky, dědečkové, také v tento okamžik cítili určitou míru spoluzodpovědnosti a mezigenerační solidarity i v nějakém obecném pohledu, nejenom za své konkrétní děti a vnoučata, ale za tu generaci dětí a vnoučat, kteří na toto budou muset vydělávat. My si na to budeme muset v tento okamžik půjčit a budeme to jednou splácet i s úroky,“ říká Jurečka. Podle něj nejčastěji pobíraný důchod aktuálně činí 21 000 Kč, takže dvojice seniorů je na tom s průměrným příjmem na hlavu lépe než čtyřčlenná rodina.

Minulý týden se se zástupci opozice – Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem – sešel nově zvolený prezident Petr Pavel. Hovořili s ním o tom, zda zákon podepíše, pokud projde. „Nechci mluvit za pana prezidenta, ani nejsem jeho tiskový mluvčí. Já si myslím, že z toho rozhovoru, který jsem s ním vedl v minulém týdnu, takže vnímá velmi dobře všechny souvislosti i všechny dopady právě na státní rozpočet. Nechá proběhnout legislativní proces a jeho vyjádření se všichni dozvíme až poté, co bude ukončen legislativní proces. Takže já předpokládám, že si bude nějaké souvislosti ještě doplňovat,“ dodal Jurečka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem konsternován z toho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 01.03.2023 20:44:08
že se ukazuje, že pan ministr je obyčejný primitiv neschopný pochopit triviální zákonitosti.. Až dosud jsem se domníval, blbce ze sebe dělá z praktických důvodů. Teď ale z hrůzou zjišťuji, že pan ministr ze sebe blbce nedělá, ale že naopak dělá všechno možné i nemožné, aby nevyšlo najevo, že primitivní blbec opravdu je.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…