Důchody by mohly od příštího roku růst o 65 korun, řekl ministr

28.08.2013 14:12

Starobní důchody by se v roce 2014 mohly zvednout podle nových pravidel v průměru o 65 korun. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Penze zvyšuje vláda svým nařízením, rostou vždy od ledna.

Důchody by mohly od příštího roku růst o 65 korun, řekl ministr
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Předchozí vláda přidávání důchodcům přibrzdila, snížení valorizace zvolila jako jedno z úsporných opatření.

"Ani vláda, ani já jako ministr nemáme jiné možnosti, než které nám umožňuje zákon. Podle toho, co nám podle statistických údajů vychází, považuji to téměř za neřestné a nemravné, protože valorizace bude v průměru činit nějakých 63 či 65 korun," uvedl František Koníček. Dodal, že zákon o zvyšování penzí musí respektovat.

Důchody se do loňska zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letoška rostou už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

Letos od ledna dostali starobní důchodci a důchodkyně přidáno v průměru 137 korun. Průměrný penzista tak měl měsíčně dostávat 10.913 korun. Pevná část důchodu se zvedla o 60 korun na 2330 korun. Procentní část vzrostla o 0,9 procenta. Stejně se zvýšily i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…