Duka a Hašek: Odblokování církevního majetku pomůže rozvoji obcí

13.01.2012 11:47

Případné církevní restituce by díky odblokování značného nemovitého majetku, s nímž nyní nelze nakládat, prospěly rozvoji měst a obcí. Po zasedání Asociace krajů ČR to uvedli kardinál Dominik Duka a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Parametry vyrovnání s církvemi dnes hejtmani nechtěli hodnotit, jde prý o věc vlády a zákonodárců. Při jednání s Dukou podle Haška řešili jen praktické dopady.

Duka a Hašek: Odblokování církevního majetku pomůže rozvoji obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

"Blokační paragraf je velká komplikace pro rozvoj desítek a stovek měst a obcí v České republice napříč kraji," uvedl Hašek. Připomněl však, že sociální demokracie s církevními restitucemi v předložené podobě nesouhlasí. "Politický názor mé politické strany je obecně znám," dodal. Hejtmanskému sboru ale podle něj nyní nepřísluší hodnotit podobu vyrovnání.

Majetek, který je nyní v držení krajů, církvím podle Duky vydáván nebude. "Povinnost odškodnění na sebe vzal pouze stát, Česká republika," uvedl Duka. Majetek, který přešel od státu do rukou jiných vlastníků včetně samospráv, jim tak zůstane i v budoucnosti.

Dohodu mezi státem a církvemi označil Duka za dobrý kompromis. "Jistěže si může někdo představit i jiné řešení. Toto řešení je výsledkem jednání, kde každý musel ustoupit ze svého hlediska a každý se musel snažit o maximální porozumění s druhým," uvedl Duka. Každoroční výnos státu z bývalého církevního majetku je podle Duky 4,5 miliardy korun, církve a náboženské společnosti přitom prý z rozpočtu dostávají 1,5 miliardy. Žádný občan tak podle Duky nyní nemůže říci, že ze svých daní platí církve.

Podle vládního návrhu, který vychází z loňské dohody tří vládních stran a 17 českých církví, vyplatí stát v rámci církevních restitucí od roku 2013 v následujících třiceti letech nejméně 59 miliard korun. Částka se kvůli inflaci může vyšplhat na 78,9 až 96,24 miliardy korun. Církve také dostanou zpět 56 procent nemovitého majetku, o který přišly za minulého režimu, a to v hodnotě okolo 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je také ukončení státního financování církví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …