Duka je podezírán, že se podbízí mocným, přesto dopis papeži nepodpořím, oznámil disident Kroupa a přidal důvody

17.02.2018 13:22

Někdejší předseda ODA, filozof a disident Daniel Kroupa se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke kauze, která v současné době hýbe katolickou církví v Česku. Katoličtí aktivisté totiž dopisem žádají papeže Františka, aby neprodlužoval mandát kardinálu Dominiku Dukovi. Za Duku se pak jiní katolíci postavili, mimo jiné orodovat u papeže chce i prezident Miloš Zeman.

Duka je podezírán, že se podbízí mocným, přesto dopis papeži nepodpořím, oznámil disident Kroupa a přidal důvody
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

„Nelíbí se mi, když se představitelé katolické církve lísají k politikům, protože mají moc. Býval jsem politikem, moc moci jsem neměl, ale zván na významné církevní akce jsem byl. Usazovali mě na čestná místa a pěstovali ve mně pocit, že jsem důležitou osobou,“ řekl Kroupa se slovy, že si myslel, že jde o odměnu za jeho činnost pro církev v temných dobách komunismu. „Ale nebylo tomu tak,“ podotkl následně s tím, že když v politice skončil, kopli jej do zadku a nikdy jej nikam nepozvali. „Kdyby mě byli bývali pozvali, byl bych se býval omluvil a ani řízků bych jim neujedl. Měl jsem oficialit plné zuby. Nepřišel bych a nepodezíral církevní činitele z toho, že se lísají k mocným,“ dodal. 

A právě i otec kardinál Duka, jak píše Kroupa, bývá podezírán z toho, že se podbízí mocným. „Bývá viděn ve společnosti politiků, mně obzvláště protivných, jako je Václav Klaus či Miloš Zeman, kteří svou nenávist ke katolické církvi projevili nejen slovem, ale i skutkem. Celá desetiletí aktivně bránili spravedlivému majetkovému vyrovnání s církvemi, při čemž je před veřejností stavěli do role chamtivých organizací, žádajících, co jim nenáleží. A otec kardinál jim nadbíhá víc, než je nutno k udržení korektních vztahů. Mrzí mě to na něj,“ řekl Kroupa.

I přesto všechno však dopis papeži nepodpořil. Duku totiž pokládá za člověka čestného a jednajícího podle vlastního přesvědčení, „...kterému mohu své výhrady říci do očí a vést s ním o nich věcný dialog“, podotkl Kroupa.

Celý příspěvek Daniela Kroupy:

Nelíbí se mi, když se představitelé katolické církve lísají k politikům, protože mají moc. Býval jsem politikem, moc moci jsem neměl, ale zván na významné církevní akce jsem byl. Usazovali mě na čestná místa a pěstovali ve mně pocit, že jsem důležitou osobou. 
 

Myslel jsem si, že je to jakási odměna za mojí činnost pro církev v temných dobách komunismu. Ale nebylo tomu tak. Když jsem v politice skončil, kopli mě do zadku a už mě nikdy nikam nepozvali. Kdyby mě byli bývali pozvali, byl bych se býval omluvil a ani řízků bych jim neujedl. Měl jsem oficialit plné zuby. Nepřišel bych a nepodezíral církevní činitele z toho, že se lísají k mocným. 
 

I otec kardinál Dominik Duka, bývá podezírán z toho, že se podbízí mocným. Bývá viděn ve společnosti politiků, mně obzvláště protivných, jako je Václav Klaus či Miloš Zeman, kteří svou nenávist ke katolické církvi projevili nejen slovem, ale i skutkem. Celá desetiletí aktivně bránili spravedlivému majetkovému vyrovnání s církvemi, při čemž je před veřejností stavěli do role chamtivých organizací, žádajících co jim nenáleží. A otec kardinál jim nadbíhá víc, než je nutno k udržení korektních vztahů. Mrzí mě to na něj. 
 

Důvodem, proč přesto nemohu podpořit dopis papeži, žádající, aby mu neprodloužil funkční období je, že jej pokládám za člověka čestného, jednajícího podle vlastního přesvědčení, kterému mohu své výhrady říci do očí a vést s ním o nich věcný dialog. Nu, doufám, že mi k tomu zase někdy poskytne příležitost.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …