Dům se prodal hodně nad vyvolávací cenou. Přesto má strach: „Skončím pod mostem…“ Příběhy, které veřejně vypráví nástěnka exekutora

19.08.2020 17:11

„Bojím se... Tohle je v českém státě horší než mor,“ mluví po veleúspěšné dražbě svého domu dlužník z jižní Moravy. Jak je možné, že má stále strach a bojí se, že i přesto se synem skončí pod mostem? Nemovitostí uhradil dluh, který je zhruba třikrát menší, přesto mu dál exekutor strhává výplatu. Nástěnky exekutorů prozrazují hodně smutné příběhy.

Dům se prodal hodně nad vyvolávací cenou. Přesto má strach: „Skončím pod mostem…“ Příběhy, které veřejně vypráví nástěnka exekutora
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Exekutorské usnesení o dražbě nemovitosti.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
Sehnat levný rodinný dům není v současnosti problém – zvláště pokud si je vyhlédnete na úřední desce exekutora. Jistě – pokud jde o oprávněnou dražbu nemovitosti, nemůže proti tomu mít dlužník, který si je svých povinností vědom, žádné námitky.

Ani po „přeplacení“ svých závazků však nemají čeští dlužníci klidné noci. Na takový případ jsme narazili například při náhodném prohlížení nabídky rodinného domu v Dyjákovičkách.

Devětatřicetiletý Marian podle veřejně dostupných zdrojů přišel o rodinný dům kvůli dluhu ve výši 378.529,61 Kč s příslušenstvím, který měl vůči plzeňské akciové společnosti ProCredia.

A exekutor pořád strhává…

Znalec nemovitost ocenil na 885 tisíc korun. Počáteční cena domu, respektive nejnižší možné dražební podání, mohli zájemci nabídnout ve výši dvou třetin výsledné ceny, tedy 590 tisíc korun. Konečný kupec hodnotu nemovitosti nakonec výrazně přeplatil. Pořídil ji za 1.290.000 korun.

Tohle je bývalý domov otce se synem, o který toto léto přišel kvůli dluhu ve výši, která je 3,4krát nižší než prodejní cena, za kterou dům získal nový kupec. Rodinný dům z cihly a kamene má jedno nadzemní podlaží a půdní prostor a přísluší k němu i pozemek. Foto: Exekutorský úřad Plzeň

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí
Původní majitel by měl zůstatek peněz z prodeje – po zaplacení všech přidružených poplatků – obdržet. Zatím ticho po pěšině. Přebytek financí z úspěšné dražby jeho střechy nad hlavou prý ještě nedostal. A exekutor dál strhává měsíční splátky.

Se svým příběhem se svěřil mimo jiné na stránce Dluhové poradny ČR. „Já přišel o barák v dražbě – vydražil se za jednou tolik, než byl dluh. Jsou to skoro dva měsíce, nikdo se od té doby neozval,“ prozradil.

Vysvětlil i to, proč se nesnaží strhávání splátek zastavit, byť je po prodeji domu nejen oddlužen, či dokonce v přebytku. „Zbytek peněz je fuč, z výplaty se mi exekutorovi dál strhávají srážky. Bojím se ty peníze neposlat, abych neměl další problémy. Tohle je v českém státě horší než mor,“ uvedl.

Nejen lidé se zkušeností dluhů, exekucí a insolvencí vědí, že částka včetně příslušenství, poplatků a odměn exekutorů či insolvenčních správců může nakonec i několikanásobně převýšit počáteční dlužnou částku. „Státní lichva, nic jiného,“ označuje to devětatřicetiletý muž ze Znojemska v Jihomoravském kraji.

V souvislosti s praktikami vyhamačů se mluví zejména o návrzích hnutí SPD. To dlouhodobě bojuje proti takzvaným exekučním mafiím a prosazuje zestátnění exekutorů a konec lichvy. SPD také navrhuje, aby mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, a nikoliv nejprve náklady a úroky, jako je tomu v současnosti.

Jak se má právě v těchto dnech člověk, o jehož osobních poměrech a ztraceném majetku si kdokoli může přečíst na exekutorské „nástěnce“? „Žiju se synem sám. Nemůžu si najít ani podnájem, protože na něj nemám. Skončíme pod mostem díky takovým zmetkům, co můžou všechno,“ sdělil, aby ostatní věděli, v jaké nejistotě žije český dlužník i tehdy, když se jeho domov prodá za mnohem vyšší částku, než se čekalo – za více než trojnásobek jistiny dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…