Dusno a konflikt na tiskovce Zemana v Bruselu

26.02.2014 13:27

Český prezident Miloš Zeman a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz vystoupili na společné tiskové konferenci, na které odpovídali na řadu otázek, o hlubší integraci EU, vizi do budoucna a přijetí eura v Česku. Zeman znovu mluvil o švédském sociálním státu. Oba politici se ale museli vypořádat i s vystoupením jedné ukrajinské političky, která do tiskové konference zasáhla a hovořila o údajném řádění neonacistů na Ukrajině.

Dusno a konflikt na tiskovce Zemana v Bruselu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s šéfem Evropského parlamentu ve Štrasburku

Anketa

Má Česko přijmout euro?

19%
81%
hlasovalo: 9163 lidí

„Jsem velice potěšen, že nás navštívil prezident ČR. Děkuji také za dárek, který jsem od něj dostal. Otevřeně mohu říci, že šlo o fotbalový míč podepsaný od Josefa Masopusta, kterého velmi obdivuji,“ prozradil na společné tiskové konferenci Schulz.

Co znamená hlubší integrace

Prezident své vystoupení na tiskové konferenci započal citátem. Tentokrát se v něm zaměřil na novináře, kteří mají odlišovat podstatu problému od povrchních tezí. „Jádrem mého projevu byl proces evropské integrace," zdůraznil následně prezident. Hlavní překážkou evropské integrace jsou podle prezidenta odlišná pravidla v mnoha zemích, a to i v oblasti zdanění. Podle Zemana by mělo dojít také k harmonizaci sociální a ekologické politiky.

Co přesně podle Zemana znamená integrace? „Nejde o harmonizaci spotřeby vody na toaletách," uvedl český prezident. EU musí bojovat především s nezaměstnaností. Následně prezident odpovídal na dotazy novinářů, byť se předem omlouval za svou lámanou angličtinu.

Anketa

Je vám líto, že Daniela Drtinová odchází z ČT?

hlasovalo: 4671 lidí

Řádění neonacistů na Ukrajině

První dotaz se týkal situace na Ukrajině. Tazatelka, která se představila jako zástupkyně ukrajinské levicové strany, uvedla, že představitelé Euromajdanu pronásledují členy jiných politických stran. Sídla stran jsou prý dokonce vypalována a lidé jsou nuceni k tomu, aby plnili požadavky údajných nacistů z Majdanu. Prezident Zeman odpověděl v ruštině a uvedl, že svržený prezident Janukovyč mu při jeho návštěvě slíbil, že podepíše asociační dohodu s EU a slib nesplnil. Schulz proti použití ruštiny protestoval, protože většina přítomných odpovědi nerozuměla.

Následně Schulz, který tazatelku rázně káral za zneužití tiskové konference, uvedl, že do politického dialogu na Ukrajině budou zapojeny všechny strany, byť si EU prověří, jak je to s údajným zapojením neonacistů. O možné roli neonacistů mluvil i prezident Zeman. Podle jeho názoru nelze vyloučit, že se v hnutí Euromajdan angažují i neonacisté, ale má za to, že nehrají zásadní roli.

Musíme jít cestou velkých evropských stran, míní Zeman

Po tomto vystoupení se oba politici vrátili k dotazům skutečných novinářů. Schulz prohlásil, že EU by se měla více zaměřit na celosvětové výzvy a stranou ponechat různé regulace. „V tomto souhlasím s prezidentem Zemanem,“ uvedl Schulz. Prezident Zeman k tomu dodal, že ďábel je někdy skryt v detailu. Občané by pak podle něj ocenili, kdyby existovaly celoevropské strany, které by lidé volili do Evropského parlamentu. Národní politici by v takových stranách mohli tvořit určité frakce.

Kdo by měl tyto strany reprezentovat? Podle Zemana by mělo jít o lidi, kteří se evropskou politikou dlouhodobě zabývají a rozumějí těžkostem, s jakými se EU potýká. Zeman má za to, že celá EU by měla kráčet cestou zemí severní Evropy. Hlásá tedy výběr vyšších daní a z takto získaných peněz musí být vybudována co nejvzdělanější společnost. To je ta nejlepší cesta, kterou by podle Zemana měla kráčet celá EU.

Schulz k tomu dodal, že je třeba myslet i na každodenní problémy lidí a pomoci v podnikání malým a středním podnikům, které mnohdy jen těžko dosáhnou na bankovní úvěry. „Pokud se nám toto podaří vyřešit, tak tyto malé a střední podniky mohou zaměstnat nové lidi,“ podotkl Schulz.

Euro můžeme přijmout za dva až pět let, tvrdí prezident

Stranou Zemanovy pozornosti nakonec nezůstala ani společná evropská měna euro. Prezident prohlásil, že ČR již dnes splňuje podmínky k přijetí společné měny, ale Česká národní banka svým zásahem oslabujícím korunu fakticky přijetí eura oddálila. Do jisté míry to prý lze pochopit, nikdo se přece dobrovolně nevzdává svých pravomocí. A kdy by tedy Česko mohlo přijmout euro? „Optimistická verze zní dva roky, realistická asi tak pět let,“ uzavřel své vystoupení český prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …